Wyśmienite muffiny z orzeszkami ziemnymi, karmelem i czekoladą
- Całkowity czas 1 godz. 48 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
120 g Cukier
80 g Jogurt
100 g Masło orzechowe
4 Jajka
240 g Mąka
2 łyżeczka Proszek do pieczenia (10 g)
80 g Chipsy czekoladowe
20 g Orzeszki ziemne
260 g Cukier
100 ml Woda (100 g)
300 g Skondensowane słodzone mleko
40 g Masło
60 g Posiekane orzeszki ziemne
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Naoliw małą metalową tacę o wymiarach około 10 x 15 cm. Dodaj cukier i wodę do małego garnka. Podgrzewaj bez mieszania, aż uzyskasz blady karmel. Zmniejsz ogień i ostrożnie dodaj skondensowane mleko. Wymieszaj. Na koniec dodaj masło i orzeszki ziemne i mieszaj aż karmel będzie gładki i jednolity. Wylej na małą, naoliwioną tacę i umieść w lodówce do stwardnienia, na co najmniej 1 godzinę.
260g Cukier 100ml Woda (100 g) 300g Skondensowane słodzone mleko 40g Masło 60g Posiekane orzeszki ziemne
Etap 2 /4
W misie, ubijać cukier, jogurt i masło orzechowe. Dodaj jajka i dobrze ubij. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj energicznie. Dodaj czekoladowe kropelki i mieszaj. Połowę masy rozłóż równomiernie do foremek na muffiny. Na środku każdej foremki dodaj małą ilość karmelu. Zalej resztą masy. Posyp kilkoma orzeszkami ziemnymi. Włóż foremki do Cake Factory.
120g Cukier 80g Jogurt 100g Masło orzechowe 4 Jajka 240g Mąka 2łyżeczka Proszek do pieczenia (10 g) 80g Chipsy czekoladowe 20g Orzeszki ziemne
Forma na 6 muffinek
Etap 3 /4
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 4 /4
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia a następnie serwuj.