Wyśmienite muffiny z orzeszkami ziemnymi, karmelem i czekoladą
- Całkowity czas 1 godz. 48 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
2 porcje
120 g Cukier
80 g Jogurt
100 g Masło orzechowe
4 Jajka
240 g Mąka
2 łyżeczka Proszek do pieczenia (10 g)
80 g Chipsy czekoladowe
20 g Orzeszki ziemne
260 g Cukier
100 ml Woda (100 g)
300 g Skondensowane słodzone mleko
40 g Masło
60 g Posiekane orzeszki ziemne
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Naoliw małą metalową tacę o wymiarach około 10 x 15 cm. Dodaj cukier i wodę do małego garnka. Podgrzewaj bez mieszania, aż uzyskasz blady karmel. Zmniejsz ogień i ostrożnie dodaj skondensowane mleko. Wymieszaj. Na koniec dodaj masło i orzeszki ziemne i mieszaj aż karmel będzie gładki i jednolity. Wylej na małą, naoliwioną tacę i umieść w lodówce do stwardnienia, na co najmniej 1 godzinę.
Etap 2 /4
W misie, ubijać cukier, jogurt i masło orzechowe. Dodaj jajka i dobrze ubij. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj energicznie. Dodaj czekoladowe kropelki i mieszaj. Połowę masy rozłóż równomiernie do foremek na muffiny. Na środku każdej foremki dodaj małą ilość karmelu. Zalej resztą masy. Posyp kilkoma orzeszkami ziemnymi. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 3 /4
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 4 /4
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia a następnie serwuj.