Zapiekany makaron z dynią
- Całkowity czas 25 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
250 g Makaron penne
500 g Dynia
1 dawka obrane pomidory w zalewie (400 g)
250 g Tart ser cantal
2 łyżka Posiekana bazylia
20 g Czosnek
4 łyżka Kremówka
Sól i pieprz
1 liść Liść laurowy
1 Cebula
2 łyżka Szałwia
1 łyżka Pasta pomidorowa
5 łyżka Oliwa z oliwek
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój cebulę na cienki plasterki, posiekaj czosnek. Pokrój dynię na cienkie plasterki.
Etap 2 /7
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i odstaw na bok.
Etap 3 /7
Na patelni podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj połowę szałwii i dyni. Ostrożnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj. Przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po skarmelizowaniu dyni zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 5–6 minut. W razie potrzeby odsącz pozostały płyn.
Etap 4 /7
W rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i resztę szałwii. Gdy cebula stanie się przejrzysta, dodaj czosnek i wymieszaj. Dodaj pomidory, bazylię i liść laurowy. Dopraw solą. Dodaj pastę pomidorową i gotuj sos przez około 5 minut. Dodaj kwaśną śmietanę. Wymieszaj i dodaj makaron. Dopraw do smaku.
Etap 5 /7
Wrzuć makaron do naczynia do pieczenia. Na górze połóż plasterki dyni. Posyp tartym serem cantal.
Etap 6 /7
Włóż naczynie do Easy Fry. Włącz program GRILL i piecz przez 5 minut w temperaturze 200 °C.
Etap 7 /7
Podawaj z sałatką, cykorią lub endywią.