Zupa grzybowa z kluseczkami - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Sara.p

Zupa grzybowa z kluseczkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 porcja

  • 50 g Grzybow suszonych

  • 100 g Cebuli dymki

  • 1.5 l Bulionu

  • 50 ml Śmietany 18%

  • 1 Natka pieruszki

  • 1 Liść laurowy

  • 3 Ziele angielskie

  • 0.5 łyżka Pieprzu

  • 1 szczypta Soli

  • 2 łyżka Octu jabłkowego

  • 2 łyżka Masła

  • 100 g Mąki pszennej

  • 2 Jajka

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Suszone grzyby zalać ciepłym bulionem przykryć i odstawić na ok. 30 min. Dodać ocet jabłkowy.

  • 50g Grzybow suszonych
  • 1.5l Bulionu
  • 2łyżka Octu jabłkowego

Etap 2 /5

Do rozgrzanego masła dodać pokrojoną dymkę i odcedzone grzyby. Smażyć do momentu, w którym cebulka się nie zeszki.

  • 50g Grzybow suszonych
  • 100g Cebuli dymki
  • 2łyżka Masła

Etap 3 /5

Do grzybów i cebulki dodajemy pieprz, liść laurowy I ziele angielskie i po chwili dolewamy bulion. Gotujemy pod ciśnieniem 10 min.

  • 1.5l Bulionu
  • 1 Liść laurowy
  • 3 Ziele angielskie
  • 0.5łyżka Pieprzu

Etap 4 /5

Do wysokiego naczynia dodajemy mąkę i jajka oraz sól i blendujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

  • 1szczypta Soli
  • 100g Mąki pszennej
  • 2 Jajka

Etap 5 /5

Masę małymi porcjami dodajemy do gotującej się zupy. Po ok. 10 minutach danie jest gotowe. Rozlewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i dodajemy kleks gęstej śmietany.

  • 50ml Śmietany 18%
  • 1 Natka pieruszki