Zupa tajska z kurczakiem
- Całkowity czas 36 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
400 g pieczarek
600 g piersi z kurczaka
2 pomidory
1 papryka
1 cebula
5 ząbków czosnku
3 cm imbiru
330 g kiełek fasoli Mung
330 g pędów bambusa
400 ml mleka kokosowego
2 l bulionu mięsnego
3 łyżka sosu sojowego
1.5 łyżeczka cukru
szczypta płatkow chilii
sok z cytryny
kilka ziaren kolendry
1.5 łyżeczka curry
3 łyżka oleju
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Przygotuj składniki. Pieczarki i paprykę pokrój w paski, pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Odcedź pędy bambusa i kiełki fasoli Mung.
Etap 2 /4
Dodaj do Cook4me 3 łyżki oleju. Następnie dodaj pierś z kurczaka oraz pieczarki. Po 6 minutach smażenia dodaj do garnka cebulę, paprykę, pomidora, imbir i czosnek, pędy bambusa, kiełki fasoli Mung. Smaż jeszcze 4 minuty.
Etap 3 /4
Do urządzenia dodaj bulion mięsny oraz curry, sos sojowy, szczyptę platków chilii, cukier. Następnie przejdź do gotowania pod ciśnieniem.
Etap 4 /4
Do gotowej zupy dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, ziarna kolendry. Zamieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw.