Chrupiący boczek ze słodkim sosem czosnkowo-majerankowym
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 kg Boczku ze skórą
1 łyżeczka Majeranku
3 Obrane ząbki czosnku
100 g Miodu
40 ml Oleju
1 łyżeczka Pieprzu
11 Łyżek soli
Akcesoria
Extra Crisp Ruszt do Air fry
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Ten przepis wymaga użycia pokrywy Extra Crisp oraz rusztu.
Etap 2 /8
Skórę boczku nakłuwamy nożem, odwracamy boczek i nacinamy w kratkę. Od strony nakrojonej dodajemy przyprawy 1 łyżeczka soli, pieprz i starty czosnek. Wszystko wcieramy między nakrojone kawałki. Rozkładamy folię aluminiową i polewamy ją delikatnie olejem. Układamy boczek skórą to góry. Z folii aluminiowej robimy brytfankę, zawijając wszystkie boki.
Etap 3 /8
Do miski wbijamy dwa białka, dodajemy 10 łyżek soli i mieszamy. Tak przygotowaną masę solną wykładamy na skórę boczku.
Etap 4 /8
W Cook4me włączamy mocne smażenie. Do misy wkładamy ruszt i na wierzchu kładziemy przygotowany boczek. Zatrzymujemy podgrzewanie misy.
Etap 5 /8
Nakładamy pokrywę Extra Crisp, ustawiamy temperaturę 100°C i czas 40 minut.
Etap 6 /8
Wyjmujemy boczek, usuwamy sól, smarujemy tłuszczem i ponownie (bez folii) wkładamy do misy, nakładamy pokrywę Extra Crisp i ustawiamy 200°C i 40 minut.
Etap 7 /8
W międzyczasie przygotowujemy sos: ścieramy ząbek czosnku, dodajemy majeranek, miód i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
Etap 8 /8
Gotowy boczek przekładamy na deskę kroimy i polewamy sosem dekorujemy, np. natką pietruszki i odrobiną buraka.
