Chrupiący boczek ze słodkim sosem czosnkowo-majerankowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Chrupiący boczek ze słodkim sosem czosnkowo-majerankowym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 1 kg Boczku ze skórą

  • 1 łyżeczka Majeranku

  • 3 Obrane ząbki czosnku

  • 100 g Miodu

  • 40 ml Oleju

  • 1 łyżeczka Pieprzu

  • 11 Łyżek soli

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Ruszt do Air fry

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Ten przepis wymaga użycia pokrywy Extra Crisp oraz rusztu.

Etap 2 /8

Skórę boczku nakłuwamy nożem, odwracamy boczek i nacinamy w kratkę. Od strony nakrojonej dodajemy przyprawy 1 łyżeczka soli, pieprz i starty czosnek. Wszystko wcieramy między nakrojone kawałki. Rozkładamy folię aluminiową i polewamy ją delikatnie olejem. Układamy boczek skórą to góry. Z folii aluminiowej robimy brytfankę, zawijając wszystkie boki.

  • 1kg Boczku ze skórą

Etap 3 /8

Do miski wbijamy dwa białka, dodajemy 10 łyżek soli i mieszamy. Tak przygotowaną masę solną wykładamy na skórę boczku.

Etap 4 /8

W Cook4me włączamy mocne smażenie. Do misy wkładamy ruszt i na wierzchu kładziemy przygotowany boczek. Zatrzymujemy podgrzewanie misy.

  • Ruszt do Air fry

Etap 5 /8

Nakładamy pokrywę Extra Crisp, ustawiamy temperaturę 100°C i czas 40 minut.

  • Extra Crisp

Etap 6 /8

Wyjmujemy boczek, usuwamy sól, smarujemy tłuszczem i ponownie (bez folii) wkładamy do misy, nakładamy pokrywę Extra Crisp i ustawiamy 200°C i 40 minut.

  • Extra Crisp

Etap 7 /8

W międzyczasie przygotowujemy sos: ścieramy ząbek czosnku, dodajemy majeranek, miód i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.

Etap 8 /8

Gotowy boczek przekładamy na deskę kroimy i polewamy sosem dekorujemy, np. natką pietruszki i odrobiną buraka.