Dutch baby pancake z truskawkami i cytryną
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
60 g Masło
6 Jajka
160 ml Mleko
1 łyżka Cukier
80 g Mąka
1 Ekologiczna cytryna
1 szczypta Sól
1 łyżeczka Cukier puder
125 g Truskawki
70 g Jogurt skyr
3 łyżka Syrop klonowy
Akcesoria
Rondel Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Rozpuść masło w małym rondlu, aż się zarumieni, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Odłóż 2 łyżki masła na patelnię.
Etap 2 /5
Umieść naczynie bez pokrywki w piekarniku i nagrzej piekarnik do 230°C przez 10 minut.
Etap 3 /5
Umieść brązowe masło, jajka, mleko, cukier, mąkę, skórkę z połowy cytryny i szczyptę soli w blenderze. Mieszaj, aż ciasto stanie się całkowicie gładkie.
Etap 4 /5
Wlej pozostałe brązowe masło do naczynia, szybko rozprowadź je wewnątrz przy użyciu pędzla, uważając, aby się nie oparzyć. Wlej ciasto do naczynia i piecz bez pokrywki na dole piekarnika przez około 20 minut. Naleśnik urośnie i powinien się zarumienić. Dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, aby naleśnik zachował swój kształt.
Etap 5 /5
Po upieczeniu naleśnik trochę opadnie. Posyp cukrem pudrem i udekoruj truskawkami, które zostały opłukane, pokrojone na połówki lub ćwiartki i pozbawione łodyg, skyr i syropem klonowym. Udekoruj pozostałą skórką z cytryny i podawaj od razu z naczynia.