Granola
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Płatki owsiane
100 g Posiekane orzechy laskowe
50 g Ziarna słonecznika
50 g Ziarna dyni
2 łyżka Olej kokosowy
100 g Miód lub syrop klonowy
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
1 szczypta Sól
50 g Rodzynki lub jagody goji
50 g Wiórki kokosowe
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W dużym naczyniu wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i ziarna dyni. W małym naczyniu wymieszaj stopiony olej kokosowy, miód, ekstrakt waniliowy i sól. Wlej mieszankę oleju kokosowego do płatków i nasion i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte. Rozłóż mieszankę w formie lub na blasze do pieczenia.
Etap 2 /5
Umieść granolę w urządzeniu i rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /5
Otwórz urządzenie w połowie pieczenia, aby wymieszać granolę i zapewnić równomierne rumienienie.
Etap 4 /5
Po upieczeniu odstaw granolę do całkowitego ostygnięcia w urządzeniu. Następnie dodaj rodzynki i wiórki kokosowe.
Etap 5 /5
Przechowuj granolę w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej. Podawaj z jogurtem, mlekiem lub jako chrupką przekąskę.
