Zielone curry z kurczakiem i groszkiem
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Cebule
4 Udka z kurczaka
3 łyżka Pasta curry
40 cl Mleczko kokosowe
3 łyżka Bulion drobiowy w proszku
200 g Groszek śnieżny
200 g Łuskany groszek
1 łodyga Trawa cytrynowa
1 łyżka Cukier brązowy
Sól
1 Mała czerwona papryka chili
1.5 łyżeczka Mąka kukurydziana
100 g Liście szpinaku
6 g Cebula dymka
Kolendra
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz i posiekaj cebulę.
Etap 2 /6
Rozgrzej garnek i poczekaj, aż sygnał termiczny stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Obsmaż udka z kurczaka ze wszystkich stron, aż będą złocistobrązowe.
Etap 3 /6
Dodaj cebulę i pastę curry. Wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Dodaj mleko kokosowe i bulion, zmniejsz ogień. Gotuj przez 30 minut.
Etap 4 /6
Opłucz groszek śnieżny i zielony groszek, następnie dodaj je do curry razem z rozgniecioną trawą cytrynową, brązowym cukrem, szczyptą soli i czerwoną papryką chili. Duś na małym ogniu przez 8 minut.
Etap 5 /6
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z odrobiną wody. Dodaj ją do curry wraz ze szpinakiem i usuń trawę cytrynową.
Etap 6 /6
Opłucz i posiekaj cebulę dymkę oraz kolendrę. Podawaj, gdy sos zgęstnieje. Udekoruj cebulą dymką i kolendrą.