Zielone curry z kurczakiem i ananasem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zielone curry z kurczakiem i ananasem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Piersi z kurczaka

  • 2 łyżka Pasty zielone curry

  • 400 ml Mleczka kokosowego

  • 150 ml Bulionu drobiowego

  • 150 g Świeżego ananasa

  • 1 Czerwona papryka

  • 100 g Zielonej fasolki szparagowej

  • 3 Liście limonki kaffir

  • 1 łyżka Sosu rybnego

  • 1 łyżeczka Cukru brązowego

  • 1 łyżka Oleju

  • Świeża kolendra (do podania)

  • Makaron udon (do podania)

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Pierś kurczaka pokrój w paski.

  • 500g Piersi z kurczaka

Etap 2 /10

Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Paprykę czerwoną pokrój w paski.

  • 150g Świeżego ananasa
  • 1 Czerwona papryka

Etap 3 /10

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Makaron udon (do podania)

Etap 4 /10

W Cook4me włącz mocne smażenie. Wlej olej. Dodaj pastę zielone curry i smaż przez 2 minuty, stale mieszając, aż uwolni się intensywny aromat.

  • 2łyżka Pasty zielone curry
  • 1łyżka Oleju

Etap 5 /10

Dodaj pokrojonego kurczaka do naczynia i podsmażaj przez kolejne 3 minuty, mieszając, aż mięso lekko zbieleje.

  • 500g Piersi z kurczaka

Etap 6 /10

Wlej mleczko kokosowe oraz bulion drobiowy. Dodaj liście limonki kaffir, sos rybny i cukier brązowy. Dokładnie wymieszaj.

  • 400ml Mleczka kokosowego
  • 150ml Bulionu drobiowego
  • 3 Liście limonki kaffir
  • 1łyżka Sosu rybnego
  • 1łyżeczka Cukru brązowego

Etap 7 /10

Dodaj fasolkę szparagową i czerwoną paprykę.

  • 1 Czerwona papryka
  • 100g Zielonej fasolki szparagowej

Etap 8 /10

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 5 minut.

Etap 9 /10

Po zakończeniu gotowania dodaj pokrojonego ananasa i wymieszaj. Możesz włączyć program na 3 minuty, aby ananas się podgrzał.

  • 150g Świeżego ananasa

Etap 10 /10

Do miseczek nałóż na dno makaron udon, dodaj curry i posyp świeżą kolendrą.

  • Świeża kolendra (do podania)
  • Makaron udon (do podania)