Zielone curry z kurczakiem
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Pierś z kurczaka
1 łyżeczka Zielonej pasty curry
1 Cebula
4 Ząbki czosnku
2 Cm świeżego imbiru
8 Listków kaffir
2 Morele
1 Mały batat
1 Czerwona papryka
1 Zielona papryka
50 ml Sosu rybnego
Kurkuma (do smaku)
Listków kolendry
Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
Etap 2 /7
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, morele pokrój w łódeczki, batata w kostkę, a papryki w duże kawałki. Zetrzyj na tarce imbir.
Etap 3 /7
Włącz „średnie smażenie”. Wlej do misy olej, dodaj cebulę, czosnek, imbir i zieloną pastę curry. Podsmażaj przez około 7 minut.
Etap 4 /7
Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa, morele, mleczko kokosowe i listki kaffir. Dopraw sosem rybnym i kurkumą.
Etap 5 /7
Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 5 minut.
Etap 6 /7
Dopraw do smaku. Jeśli jest za mało ostrości, dodaj zieloną pastę curry, jeśli za mało słone, dodaj sos rybny.
Etap 7 /7
Serwuj na ulubionym ryżu lub makaronie ryżowym udekorowane listkami kolendry.