Sos holenderski
- Całkowity czas 15 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Żółtka jaj
4 łyżka Woda
200 g Masło klarowane
0.5 Cytryna (sok)
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W rondlu, używając (niematalowej) trzepaczki, ubij żółtka jaj i wodę, aż powstanie piana. Dodaj odrobinę soli.
Etap 2 /5
Umieść rondel na bardzo małym ogniu, aby podgrzać mieszankę, ciągle ubijając.
Etap 3 /5
Gdy pieniste żółtka zaczną gęstnieć, zdejmij rondel z ognia i stopniowo dodawaj masło klarowane (tak jak w przypadku majonezu).
Etap 4 /5
Gdy całe masło zostanie wmieszane, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Etap 5 /5
Podawaj natychmiast jako dodatek do filetów z ryby gotowanej w wodzie.