Sos holenderski - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sos holenderski

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Żółtka jaj

  • 4 łyżka Woda

  • 200 g Masło klarowane

  • 0.5 Cytryna (sok)

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W rondlu, używając (niematalowej) trzepaczki, ubij żółtka jaj i wodę, aż powstanie piana. Dodaj odrobinę soli.

  • 4 Żółtka jaj
  • Sól, pieprz

Etap 2 /5

Umieść rondel na bardzo małym ogniu, aby podgrzać mieszankę, ciągle ubijając.

Etap 3 /5

Gdy pieniste żółtka zaczną gęstnieć, zdejmij rondel z ognia i stopniowo dodawaj masło klarowane (tak jak w przypadku majonezu).

  • 200g Masło klarowane

Etap 4 /5

Gdy całe masło zostanie wmieszane, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • 0.5 Cytryna (sok)
  • Sól, pieprz

Etap 5 /5

Podawaj natychmiast jako dodatek do filetów z ryby gotowanej w wodzie.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
10 min.

Sos holenderski

ratings.NaN

Sos holenderski - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Sos holenderski
Tefal
Tefal
6 min.

Łatwy sos holenderski

ratings.NaN

Sos holenderski - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Łatwy sos holenderski
Tefal
Tefal
30 min.

Jajecznica à la Benedict z lekkim sosem holenderskim

ratings.NaN

Sos holenderski - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Jajecznica à la Benedict z lekkim sosem holenderskim