Holenderskie mininaleśniki z łososiem (Poffertjes) - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Holenderskie mininaleśniki z łososiem (Poffertjes)

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Ziemniaki

  • 20 g Masło

  • Sól

  • 150 g Serek śmietankowy

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Koperek, posiekany

  • Sól

  • 4 plaster Łosoś wędzony

  • 2 gałązka Koperek

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Obierz ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki na tarce, dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.

  • 500g Ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz

Etap 2 /7

Rozgrzej patelnię do jajek sadzonych na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony.

Etap 3 /7

Nałóż odrobinę masła w każde wgłębienie na patelni, a następnie dodaj łyżkę startych ziemniaków. Rozprowadź i uformuj placuszki, dopasowując je do kształtu wgłębień.

  • 500g Ziemniaki
  • 20g Masło

Etap 4 /7

Smaż przez 10 minut, co jakiś czas przewracając, aby równomiernie się zarumieniły.

  • 500g Ziemniaki
  • 20g Masło

Etap 5 /7

Odstaw usmażone mininaleśniki, a następnie powtórz czynność z resztą startych ziemniaków.

  • 500g Ziemniaki
  • 20g Masło

Etap 6 /7

Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  • 150g Serek śmietankowy
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Koperek, posiekany
  • Sól
  • Pieprz

Etap 7 /7

Gdy naleśniczki ostygną, nałóż na każdy łyżkę sosu, a następnie kawałek wędzonego łososia. Udekoruj gałązkami koperku. Smacznego!

  • 4plaster Łosoś wędzony
  • 2gałązka Koperek