Holenderskie mininaleśniki z łososiem (Poffertjes)
- Całkowity czas 35 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ziemniaki
20 g Masło
Sól
150 g Serek śmietankowy
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Koperek, posiekany
Sól
4 plaster Łosoś wędzony
2 gałązka Koperek
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki na tarce, dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
Etap 2 /7
Rozgrzej patelnię do jajek sadzonych na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony.
Etap 3 /7
Nałóż odrobinę masła w każde wgłębienie na patelni, a następnie dodaj łyżkę startych ziemniaków. Rozprowadź i uformuj placuszki, dopasowując je do kształtu wgłębień.
Etap 4 /7
Smaż przez 10 minut, co jakiś czas przewracając, aby równomiernie się zarumieniły.
Etap 5 /7
Odstaw usmażone mininaleśniki, a następnie powtórz czynność z resztą startych ziemniaków.
Etap 6 /7
Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Etap 7 /7
Gdy naleśniczki ostygną, nałóż na każdy łyżkę sosu, a następnie kawałek wędzonego łososia. Udekoruj gałązkami koperku. Smacznego!
