Jesienna sałatka z kurczakiem, jabłkiem i orzechami
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
120 g Piersi z kurczaka
0.5 Jabłka (80 g)
1 garść Rukoli (30 g)
1 łyżka Orzechów włoskich (13 g)
1 szczypta Soli (1 g)
0.5 łyżeczka Pieprzu cytrynowego (2 g)
1 łyżka Oliwy z oliwek (10 ml)
1 łyżeczka Soku z cytryny (5 ml)
1 łyżeczka Musztardy (10 g)
2 łyżka Parmezanu (20 g)
1 Kromka pieczywa pełnoziarnistego (35 g)
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Kurczaka oprósz solą i pieprzem cytrynowym. Upiecz w air fryerze 190°C przez 12 minut.
Etap 2 /6
Wystudź kurczaka i pokrój w paski.
Etap 3 /6
Jabłko pokrój w kostkę, orzechy posiekaj (możesz je opcjonalnie podprażyć na suchej patelni).
Etap 4 /6
W misce wymieszaj rukolę, jabłko, orzechy i kurczaka.
Etap 5 /6
Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Skrop nim sałatkę.
Etap 6 /6
Posyp sałatkę parmezanem i delikatnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem.
