Klopsiki curry z indyka - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Klopsiki curry z indyka

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Mielonego indyka

  • 300 ml Dowolnego bulionu

  • 1 Jajko

  • 45 g Bułki tartej

  • 1 Cebula

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Curry

  • 1 łyżeczka Kurkumy

  • 1 łyżeczka Miodu

  • Płatków migdałowych

  • 4 łyżeczka Tahini (pasty sezamowej)

  • 4 łyżka Jogurtu greckiego

  • 1 łyżka Mąki pszennej

  • Skórka z połowy cytryny

  • Świeżej mięty

  • Natki pietruszki

  • Liści kolendry

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 500g Mielonego indyka
  • 300ml Dowolnego bulionu
  • 1 Jajko
  • 45g Bułki tartej
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1łyżeczka Curry
  • 1łyżeczka Kurkumy
  • 1łyżeczka Miodu
  • garść Płatków migdałowych
  • 4łyżeczka Tahini (pasty sezamowej)
  • 4łyżka Jogurtu greckiego
  • 1łyżka Mąki pszennej
  • Skórka z połowy cytryny
  • garść Świeżej mięty
  • garść Natki pietruszki
  • garść Liści kolendry
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżka Oleju roślinnego

Etap 2 /5

Najpierw przygotuj mięsne klopsiki. W tym celu w dużej misce połącz 500 g mięsa z indyka razem z 1 jajkiem, bułką tartą, drobno pociętą natką pietruszki i połową łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko dużą łyżką. Jeśli masa będzie zbyt „zwarta” możesz dodać odrobinę mleka. Teraz uformuj klopsiki. Rób to lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi. Gotowe odkładaj na talerz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

  • 500g Mielonego indyka
  • 1 Jajko
  • 45g Bułki tartej
  • garść Natki pietruszki
  • 1łyżeczka Soli

Etap 3 /5

Do Cook4me dodaj łyżkę oleju i wrzuć klopsiki. Podsmaż je z każdej strony przez 4 minuty, następnie dodaj cebulę i smaż 1 minutę. Na końcu dorzuć czosnek oraz łyżkę mąki pszennej. Przemieszaj wszystko delikatnie i smaż dalej kolejną minutę.

  • 1łyżka Oleju roślinnego

Etap 4 /5

Do garnka dodaj bulion oraz przyprawy: łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy oraz łyżeczkę miodu. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 300ml Dowolnego bulionu
  • 1łyżeczka Curry
  • 1łyżeczka Kurkumy
  • 1łyżeczka Miodu

Etap 5 /5

Otwórz pokrywę urządzenia. Spróbuj sos. Jeśli twój bulion był dobrze doprawiony, prawdopodobnie nie będzie potrzeba więcej przypraw. Jeśli danie jest mało wyraziste, możesz użyć jeszcze ulubionych przypraw bądź soli. Klopsiki przełóż na talerz oblewając je sosem. Udekoruj kleksami jogurtu greckiego, polej tahini (po jednej łyżeczce na porcje) oraz obsyp odrobiną skórki z cytryny i świeżymi ziołami: miętą i kolendrą.

  • garść Płatków migdałowych
  • 4łyżeczka Tahini (pasty sezamowej)
  • 4łyżka Jogurtu greckiego
  • Skórka z połowy cytryny
  • garść Świeżej mięty
  • garść Liści kolendry

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
10 min.

Pieczeń z indyka

ratings.NaN

Klopsiki curry z indyka - przepisy Cook4Me | Tefal
Pieczeń z indyka
Tefal
Tefal
10 min.

Roladki z indyka

Review 5 stars (average)

12 Recenzje

Klopsiki curry z indyka - przepisy Cook4Me | Tefal
Roladki z indyka
Tefal
Tefal
1 godz.

Medaliony z indyka

ratings.NaN

Klopsiki curry z indyka - przepisy Cook4Me | Tefal
Medaliony z indyka
Magdalena D.T.
42 min.

Zawijaski z indyka z makaronem jednogarnkowe

Review 5 stars (average)

2 Recenzje

Klopsiki curry z indyka - przepisy Cook4Me | Tefal
Zawijaski z indyka z makaronem jednogarnkowe
Tefal
Tefal
4 min.

Delikatna szynka z indyka

ratings.3.4

2 Recenzje

Klopsiki curry z indyka - przepisy Cook4Me | Tefal
Delikatna szynka z indyka