Klopsiki curry z indyka
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Mielonego indyka
300 ml Dowolnego bulionu
1 Jajko
45 g Bułki tartej
1 Cebula
2 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Curry
1 łyżeczka Kurkumy
1 łyżeczka Miodu
Płatków migdałowych
4 łyżeczka Tahini (pasty sezamowej)
4 łyżka Jogurtu greckiego
1 łyżka Mąki pszennej
Skórka z połowy cytryny
Świeżej mięty
Natki pietruszki
Liści kolendry
1 łyżeczka Soli
1 łyżka Oleju roślinnego
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Najpierw przygotuj mięsne klopsiki. W tym celu w dużej misce połącz 500 g mięsa z indyka razem z 1 jajkiem, bułką tartą, drobno pociętą natką pietruszki i połową łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko dużą łyżką. Jeśli masa będzie zbyt „zwarta” możesz dodać odrobinę mleka. Teraz uformuj klopsiki. Rób to lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi. Gotowe odkładaj na talerz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Etap 3 /5
Do Cook4me dodaj łyżkę oleju i wrzuć klopsiki. Podsmaż je z każdej strony przez 4 minuty, następnie dodaj cebulę i smaż 1 minutę. Na końcu dorzuć czosnek oraz łyżkę mąki pszennej. Przemieszaj wszystko delikatnie i smaż dalej kolejną minutę.
Etap 4 /5
Do garnka dodaj bulion oraz przyprawy: łyżeczkę curry, pół łyżeczki kurkumy oraz łyżeczkę miodu. Przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 5 /5
Otwórz pokrywę urządzenia. Spróbuj sos. Jeśli twój bulion był dobrze doprawiony, prawdopodobnie nie będzie potrzeba więcej przypraw. Jeśli danie jest mało wyraziste, możesz użyć jeszcze ulubionych przypraw bądź soli. Klopsiki przełóż na talerz oblewając je sosem. Udekoruj kleksami jogurtu greckiego, polej tahini (po jednej łyżeczce na porcje) oraz obsyp odrobiną skórki z cytryny i świeżymi ziołami: miętą i kolendrą.