Kremowy mus z wątróbki drobiowej z winem porto - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kremowy mus z wątróbki drobiowej z winem porto

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

12 osób

  • 1 kg Wątróbki drobiowej

  • 2 Małe cebule białe (120 g)

  • 2 Ząbki czosnku

  • 50 g Masła

  • 50 g Masła

  • 0.5 łyżeczka Świeżych listków tymianku (opcjonalnie tymianek suszony)

  • 0.5 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego

  • 150 ml Bulionu drobiowego lub warzywnego (np. reszta rosołu)

  • 140 ml Porto (opcjonalnie czerwone wino)

  • 2 łyżka Syropu klonowego lub miodu

  • 2 łyżeczka Soli

  • 20 g Brandy lub whisky (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Oczyść wątróbki drobiowe usuwając błonki. Obierz i pokrój w kostkę białą cebulę, posiekaj czosnek.

  • 1kg Wątróbki drobiowej
  • 2 Małe cebule białe (120 g)
  • 2 Ząbki czosnku

Etap 2 /7

Włącz średnie smażenie. Po rozgrzaniu dodaj do misy masło, wątróbkę, cebulę i czosnek. Podsmażaj całość mieszając od czasu do czasu.

  • 1kg Wątróbki drobiowej
  • 2 Małe cebule białe (120 g)
  • 2 Ząbki czosnku
  • 50g Masła

Etap 3 /7

Po podsmażeniu dodaj do misy listki tymianku, pieprz, bulion oraz wino porto.

  • 0.5łyżeczka Świeżych listków tymianku (opcjonalnie tymianek suszony)
  • 0.5łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego
  • 150ml Bulionu drobiowego lub warzywnego (np. reszta rosołu)
  • 140ml Porto (opcjonalnie czerwone wino)

Etap 4 /7

Gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 12 minut.

Etap 5 /7

Po zakończonym gotowaniu dodaj do sól, masło oraz brandy lub whisky.

  • 50g Masła
  • 2łyżeczka Soli
  • 20g Brandy lub whisky (opcjonalnie)

Etap 6 /7

Całą zawartość misy przełóż do wąskiego naczynia i zmiel na super gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Masa będzie dość luźna - jednak po schłodzeniu zgęstnieje i stanie się ekstra smarowna.

Etap 7 /7

Gotowy mus podawaj z ulubioną konfiturą, np. śliwkową lub z czerwonej cebuli.