Kremowy mus z wątróbki drobiowej z winem porto
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
12 osób
1 kg Wątróbki drobiowej
2 Małe cebule białe (120 g)
2 Ząbki czosnku
50 g Masła
50 g Masła
0.5 łyżeczka Świeżych listków tymianku (opcjonalnie tymianek suszony)
0.5 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego
150 ml Bulionu drobiowego lub warzywnego (np. reszta rosołu)
140 ml Porto (opcjonalnie czerwone wino)
2 łyżka Syropu klonowego lub miodu
2 łyżeczka Soli
20 g Brandy lub whisky (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Oczyść wątróbki drobiowe usuwając błonki. Obierz i pokrój w kostkę białą cebulę, posiekaj czosnek.
Etap 2 /7
Włącz średnie smażenie. Po rozgrzaniu dodaj do misy masło, wątróbkę, cebulę i czosnek. Podsmażaj całość mieszając od czasu do czasu.
Etap 3 /7
Po podsmażeniu dodaj do misy listki tymianku, pieprz, bulion oraz wino porto.
Etap 4 /7
Gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 12 minut.
Etap 5 /7
Po zakończonym gotowaniu dodaj do sól, masło oraz brandy lub whisky.
Etap 6 /7
Całą zawartość misy przełóż do wąskiego naczynia i zmiel na super gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Masa będzie dość luźna - jednak po schłodzeniu zgęstnieje i stanie się ekstra smarowna.
Etap 7 /7
Gotowy mus podawaj z ulubioną konfiturą, np. śliwkową lub z czerwonej cebuli.
