Kapuśniak z kremowymi klopsikami - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Kapuśniak z kremowymi klopsikami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 8 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • Na klopsiki:

  • 400 g Mielonego mięsa z indyka

  • 200 g Serka śmietankowego

  • 1 Jajko

  • 2 łyżka Posiekanego koperku

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • Sól, pieprz

  • Niewielka ilość oleju do smażenia

  • Na zupę:

  • 2 l Wody

  • 180 g Ziemniaków

  • 160 g Marchewki

  • 40 g Korzenia pietruszki

  • 40 g Korzenia selera

  • 450 g Białej kapusty

  • 400 g Kapusty kiszonej

  • 150 g Cebuli

  • 35 g Masła

  • Koperku

  • Kilka liści laurowych

  • Kilka ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżeczka Majeranku

  • 1 łyżeczka Rozmarynu

  • 10 g Suszonych podgrzybków

  • Sól, pieprz

  • 18

Czas przygotowania

Etap 1 /10

W misce połącz wszystkie składniki na klopsiki i dokładnie wymieszaj (najlepiej zwilżonymi dłońmi).

  • Na klopsiki:
  • 400g Mielonego mięsa z indyka
  • 200g Serka śmietankowego
  • 1 Jajko
  • 2łyżka Posiekanego koperku
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz
  • Niewielka ilość oleju do smażenia

Etap 2 /10

Uformuj niewielkie klopsiki.

Etap 3 /10

W Cook4me rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż klopsiki partiami (ok. 3 partie), po 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Usmażone klopsiki odłóż na talerz.

Etap 4 /10

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i obie kapusty posiekaj.

  • 180g Ziemniaków
  • 160g Marchewki
  • 40g Korzenia pietruszki
  • 40g Korzenia selera
  • 450g Białej kapusty
  • 400g Kapusty kiszonej
  • 150g Cebuli

Etap 5 /10

Do Cook4me włóż masło oraz cebulę. Smaż często mieszając, przez ok. 3 minuty.

  • 150g Cebuli
  • 35g Masła

Etap 6 /10

Dodaj starte warzywa (marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera). Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty.

Etap 7 /10

Wlej wodę, dodaj kapustę kiszoną, podgrzybki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

  • 2l Wody
  • 400g Kapusty kiszonej
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 2łyżeczka Majeranku
  • 1łyżeczka Rozmarynu
  • 10g Suszonych podgrzybków
  • Sól, pieprz

Etap 8 /10

Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 15 minut.

Etap 9 /10

Po zakończeniu gotowania dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

  • pęczek Koperku

Etap 10 /10

Zupę podawaj z łyżką śmietany oraz przygotowanymi wcześniej klopsikami.

  • 18