Kapuśniak z kremowymi klopsikami
- Całkowity czas 8 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
Na klopsiki:
400 g Mielonego mięsa z indyka
200 g Serka śmietankowego
1 Jajko
2 łyżka Posiekanego koperku
2 łyżeczka Czosnku granulowanego
Sól, pieprz
Niewielka ilość oleju do smażenia
Na zupę:
2 l Wody
180 g Ziemniaków
160 g Marchewki
40 g Korzenia pietruszki
40 g Korzenia selera
450 g Białej kapusty
400 g Kapusty kiszonej
150 g Cebuli
35 g Masła
Koperku
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczka Czosnku granulowanego
2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczka Majeranku
1 łyżeczka Rozmarynu
10 g Suszonych podgrzybków
Sól, pieprz
18
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W misce połącz wszystkie składniki na klopsiki i dokładnie wymieszaj (najlepiej zwilżonymi dłońmi).
Etap 2 /10
Uformuj niewielkie klopsiki.
Etap 3 /10
W Cook4me rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż klopsiki partiami (ok. 3 partie), po 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Usmażone klopsiki odłóż na talerz.
Etap 4 /10
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i obie kapusty posiekaj.
Etap 5 /10
Do Cook4me włóż masło oraz cebulę. Smaż często mieszając, przez ok. 3 minuty.
Etap 6 /10
Dodaj starte warzywa (marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera). Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty.
Etap 7 /10
Wlej wodę, dodaj kapustę kiszoną, podgrzybki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Etap 8 /10
Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 15 minut.
Etap 9 /10
Po zakończeniu gotowania dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
Etap 10 /10
Zupę podawaj z łyżką śmietany oraz przygotowanymi wcześniej klopsikami.
