Prawdziwie włoski makaron z klopsikami
- Całkowity czas 3 godz. 5 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 2 godz. 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
Sos:
Odrobina oliwy z oliwek
90 g Cebula posiekana (ok. 1 cebula)
5 goździk Posiekany czosnek
2.16 l Przecier pomidorowy
250 g Pomidory koktajlowe
4 łyżka Koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka Suszona bazylia
1 łyżeczka Suszona pietruszka
0.5 łyżeczka Suszone oregano
1 łyżeczka Sól
0.5 łyżeczka Mielony pieprz
0.5 łyżeczka Cukier
800 g Spaghetti
Klopsiki:
260 g Wołowina mielona
250 g Wieprzowina mielona
240 g Cielęcina mielona
1 Jajko
0.5 łyżeczka Sól
2 szczypta Mielony pieprz
1 łyżeczka Suszona bazylia
1 łyżeczka Suszona pietruszka
50 g Tarty Parmezan
75 g Bułka tarta
50 ml Mleko
Akcesoria
Garnek Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Sos: Rozgrzej trochę oliwy z oliwek w garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 4 minuty, aż stanie się przezroczysta. Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż przez 1 minutę.
Etap 2 /6
Zmniejsz ogień na średnio-niski i dodaj przecier pomidorowy, pomidory koktajlowe, koncentrat pomidorowy, bazylię, pietruszkę, oregano, sól, pieprz i cukier. Gdy tylko zacznie się gotować, zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez 2 godziny pod przykryciem. Regularnie mieszaj, aby sos nie przywarł do garnka i nie przypalił się.
Etap 3 /6
Przygotowanie klopsików (ok. 42): rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 4 /6
Umieść 3 rodzaje mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz, bazylię, pietruszkę, parmezan i bułkę tartą w dużej misce. Wymieszaj i stopniowo dodawaj mleko, aż mieszanka będzie wystarczająco wilgotna do formowania klopsików. Dopasuj ilość mleka w zależności od tego, ile zostanie wchłonięte. Uformuj klopsiki wielkości piłki golfowej i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 20 minut, obracając w połowie czasu pieczenia.
Etap 5 /6
Na końcu dodaj klopsiki do sosu pomidorowego, aby je podgrzać.
Etap 6 /6
Ugotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu pomidorowego. Podawaj od razu.