Chleb z klopsikami wieprzowymi w stylu prowansalskim
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łyżka Sardele w soli
2 goździk Czosnek
8 liść Bazylia
1 Żółta papryka
1 Zielona papryka
2 Pomidory
500 g Mielona wieprzowina
1 Żółtko
Pieprz
2 filet Oliwa z oliwek
6 g Pulpa pomidorowa
Sól
4 Okrągłe chleby
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Upewnij się, że zdejmiesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence lub w piekarniku.
Etap 2 /8
Posiekaj sardele. Obierz i pokrój czosnek na cienkie plasterki. Umyj i posiekaj bazylię. Umyj, usuń nasiona i pokrój papryki oraz pomidory w cienkie plasterki.
Etap 3 /8
Wymieszaj mieloną wieprzowinę, żółtko jajka, sardele, czosnek i bazylię w misce do mieszania. Dopraw pieprzem. Uformuj 16 klopsików o wadze około 30 g każdy. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 4 /8
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny będzie całkowicie czerwony. Wlej połowę oleju. Smaż klopsiki, aż będą złociste i dobrze wysmażone. Usuń je z patelni.
Etap 5 /8
Wlej pozostały olej. Podsmaż papryki, aż zmiękną.
Etap 6 /8
Dodaj pomidory i pulpę pomidorową i gotuj, aż staną się miękkie i gładkie. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 7 /8
Włóż klopsiki z powrotem do warzywnego garniru. Przykryj pokrywką i utrzymuj w cieple na małym ogniu.
Etap 8 /8
Połóż chleby na blasze do pieczenia w piekarniku i podgrzej je. Wyłącz piekarnik i udekoruj chleby warzywami i klopsikami.