Letnie kurki z bobem i wędzonym twarogiem
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
120 g Bobu
300 g Kurek
50 g Białej cebuli (pół średniej sztuki)
20 g Masła (czubata łyżka)
2 Ząbki czosnku
200 ml Śmietany 30%
100 g Wędzonego twarogu
60 g Mascarpone
1 łyżka Sosu Worcestershire (opcjonalnie sos sojowy)
1 łyżka Posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka Oliwy truflowej
Sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Oczyść i opłucz kurki.
Etap 2 /9
Bób zblanszuj w osolonym wrzątku przez 1,5 minuty, odcedź i obierz ze skórki.
Etap 3 /9
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i szczypiorek drobno posiekaj.
Etap 4 /9
W Cook4me włącz „średnie smażenie” i rozgrzej misę.
Etap 5 /9
Włóż do misy masło, czosnek i cebulę. Smaż przez 1 minutę, stale mieszając.
Etap 6 /9
Dodaj kurki i smaż kolejne 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Etap 7 /9
Dodaj bób, śmietanę, sos Worcestershire, 3 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu. Gotuj przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 8 /9
Zakończ smażenie i od razu dodaj mascarpone, szczypiorek oraz oliwę truflową. Dokładnie wymieszaj, aż mascarpone rozpuści się i powstanie gładki, kremowy sos.
Etap 9 /9
Gotowe danie wyłóż na talerze i posyp pokruszonym wędzonym twarogiem.