Pierogi z wędzonym twarogiem - przepisy Cook4Me | Tefal
Gracja Wojtaszewska
Przepis według Gracja Wojtaszewska

Pierogi z wędzonym twarogiem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

25 sztuki

  • Farsz:

  • 5 Ziemniaków

  • 250 g Twarogu tłustego

  • 1 łyżka Masła

  • 1 Biała cebula

  • 1 Ząbek czosnku

  • 0.5 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 2 łyżeczka Musztardy francuskiej

  • 1 łyżka Sosu sojowego

  • 0.75 c Wody

  • Sól

  • Pieprz

  • Ciasto:

  • 250 g Mąki pszennej typu 450

  • 140 ml Ciepłej wody

  • 0.5 łyżeczka Soli

  • Kilka kropel oleju/oliwy

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Ziemniaki pokrój na ósemki. Cebulę pokrój w kostkę.

  • 5 Ziemniaków
  • 1 Biała cebula

Etap 2 /10

W Cook4me włącz mocne smażenie, dodaj masło, a następnie cebulkę i ją zeszklij. Dorzuć przeciśnięty czosnek i podsmażaj przez ok. 1 minutę.

  • 1łyżka Masła
  • 1 Biała cebula
  • 1 Ząbek czosnku

Etap 3 /10

Do czystej misy Cook4me wrzuć ziemniaki, dodaj wędzoną paprykę, ½ łyżeczki soli i wlej wodę.

  • 5 Ziemniaków
  • 0.5łyżeczka Wędzonej papryki
  • 0.75c Wody
  • Sól

Etap 4 /10

Gotuj pod ciśnieniem przez 10 minut.

Etap 5 /10

Ugotowane ziemniaki ostudź, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj twaróg, musztardę i sos sojowy i wymieszaj. Dopraw do smaku.

  • 250g Twarogu tłustego
  • 2łyżeczka Musztardy francuskiej
  • 1łyżka Sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /10

Ciasto: Mąkę wymieszaj z solą. Do ciepłej wody dodaj oliwę/olej i wlej do mąki. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

  • 250g Mąki pszennej typu 450
  • 140ml Ciepłej wody
  • 0.5łyżeczka Soli
  • Kilka kropel oleju/oliwy

Etap 7 /10

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.

Etap 8 /10

Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich po kolei rozwałkuj i wykrawaj krążki.

Etap 9 /10

Nakładaj po 1,5 łyżki farszu i sklej pierogi według uznania.

Etap 10 /10

Gotuj w osolonej wodzie – ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.