Pierogi z wędzonym twarogiem
- Całkowity czas 45 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
25 sztuki
Farsz:
5 Ziemniaków
250 g Twarogu tłustego
1 łyżka Masła
1 Biała cebula
1 Ząbek czosnku
0.5 łyżeczka Wędzonej papryki
2 łyżeczka Musztardy francuskiej
1 łyżka Sosu sojowego
0.75 c Wody
Sól
Pieprz
Ciasto:
250 g Mąki pszennej typu 450
140 ml Ciepłej wody
0.5 łyżeczka Soli
Kilka kropel oleju/oliwy
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Ziemniaki pokrój na ósemki. Cebulę pokrój w kostkę.
Etap 2 /10
W Cook4me włącz mocne smażenie, dodaj masło, a następnie cebulkę i ją zeszklij. Dorzuć przeciśnięty czosnek i podsmażaj przez ok. 1 minutę.
Etap 3 /10
Do czystej misy Cook4me wrzuć ziemniaki, dodaj wędzoną paprykę, ½ łyżeczki soli i wlej wodę.
Etap 4 /10
Gotuj pod ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 5 /10
Ugotowane ziemniaki ostudź, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj twaróg, musztardę i sos sojowy i wymieszaj. Dopraw do smaku.
Etap 6 /10
Ciasto: Mąkę wymieszaj z solą. Do ciepłej wody dodaj oliwę/olej i wlej do mąki. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Etap 7 /10
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
Etap 8 /10
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich po kolei rozwałkuj i wykrawaj krążki.
Etap 9 /10
Nakładaj po 1,5 łyżki farszu i sklej pierogi według uznania.
Etap 10 /10
Gotuj w osolonej wodzie – ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
