Jesienne pierogi z gęsimi żołądkami
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
35 sztuki
Farsz:
1 kg Żołądków gęsich
2 Średniej wielkości marchewki
2 Średniej wielkości pietruszki korzeniowe
1 Duża cebula biała
100 g Masła
2 Litry wody
3 Ząbki czosnku
0.5 łyżeczka Mielonej gałki muszkatołowej
3 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego
Ciasto:
1 kg Mąki pszennej
170 g Masła (opcjonalnie olej)
400 g Gorącej wody
Sól do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /15
Oczyść żołądki z błon i przekrój na pół.
Etap 2 /15
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w 2 cm plastry.
Etap 3 /15
Obierz cebulę i przekrój na cztery części.
Etap 4 /15
Do misy Cook4me włóż żołądki, marchew, pietruszkę, cebulę, wodę i masło.
Etap 5 /15
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 25 minut.
Etap 6 /15
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij warzywa i żołądki do osobnej miski.
Etap 7 /15
Bulion pozostały w misie zachowaj i przelej do osobnego naczynia.
Etap 8 /15
Żołądki i warzywa zmiel na najgrubszym sitku maszynki do mięsa (tzw. „oczko do kiełbas” - najlepszy efekt).
Etap 9 /15
Zmieloną masę dopraw solą, pieprzem, startym na tarce czosnkiem i gałką. Mieszaj i stopniowo dolewaj bulion, aż farsz będzie wilgotny, lepki i łatwy do formowania w małe kulki.
Etap 10 /15
W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, masło (lub olej), sól i gorącą wodę. Zagniataj ręcznie lub robotem, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Etap 11 /15
Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut - ciasto stanie się bardziej plastyczne.
Etap 12 /15
Rozwałkuj ciasto cienko (nie wymaga podsypywania mąką).
Etap 13 /15
Wykrawaj kółka, nakładaj porcję farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Dostosuj rozmiar ciasta i ilość farszu tak aby lepić ładne, pełne farszu pierogi.
Etap 14 /15
Gotuj w osolonej wodzie ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Etap 15 /15
Podawaj z ulubioną okrasą. Smacznego!