Jesienne pierogi z gęsimi żołądkami - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Jesienne pierogi z gęsimi żołądkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

35 sztuki

  • Farsz:

  • 1 kg Żołądków gęsich

  • 2 Średniej wielkości marchewki

  • 2 Średniej wielkości pietruszki korzeniowe

  • 1 Duża cebula biała

  • 100 g Masła

  • 2 Litry wody

  • 3 Ząbki czosnku

  • 0.5 łyżeczka Mielonej gałki muszkatołowej

  • 3 łyżeczka Soli

  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego

  • Ciasto:

  • 1 kg Mąki pszennej

  • 170 g Masła (opcjonalnie olej)

  • 400 g Gorącej wody

  • Sól do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /15

Oczyść żołądki z błon i przekrój na pół.

  • 1kg Żołądków gęsich

Etap 2 /15

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w 2 cm plastry.

  • 2 Średniej wielkości marchewki
  • 2 Średniej wielkości pietruszki korzeniowe

Etap 3 /15

Obierz cebulę i przekrój na cztery części.

  • 1 Duża cebula biała

Etap 4 /15

Do misy Cook4me włóż żołądki, marchew, pietruszkę, cebulę, wodę i masło.

  • 1kg Żołądków gęsich
  • 2 Średniej wielkości marchewki
  • 2 Średniej wielkości pietruszki korzeniowe
  • 1 Duża cebula biała
  • 100g Masła
  • 2 Litry wody

Etap 5 /15

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 25 minut.

Etap 6 /15

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij warzywa i żołądki do osobnej miski.

Etap 7 /15

Bulion pozostały w misie zachowaj i przelej do osobnego naczynia.

Etap 8 /15

Żołądki i warzywa zmiel na najgrubszym sitku maszynki do mięsa (tzw. „oczko do kiełbas” - najlepszy efekt).

Etap 9 /15

Zmieloną masę dopraw solą, pieprzem, startym na tarce czosnkiem i gałką. Mieszaj i stopniowo dolewaj bulion, aż farsz będzie wilgotny, lepki i łatwy do formowania w małe kulki.

  • 3 Ząbki czosnku
  • 0.5łyżeczka Mielonej gałki muszkatołowej
  • 3łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego

Etap 10 /15

W misce połącz składniki na ciasto: mąkę, masło (lub olej), sól i gorącą wodę. Zagniataj ręcznie lub robotem, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.

  • 1kg Mąki pszennej
  • 170g Masła (opcjonalnie olej)
  • 400g Gorącej wody
  • Sól do smaku

Etap 11 /15

Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut - ciasto stanie się bardziej plastyczne.

Etap 12 /15

Rozwałkuj ciasto cienko (nie wymaga podsypywania mąką).

Etap 13 /15

Wykrawaj kółka, nakładaj porcję farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Dostosuj rozmiar ciasta i ilość farszu tak aby lepić ładne, pełne farszu pierogi.

Etap 14 /15

Gotuj w osolonej wodzie ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Etap 15 /15

Podawaj z ulubioną okrasą. Smacznego!