Jednogarnkowy włoski kurczak z suszonymi pomidorami i ryżem
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Czerwona cebula
1 Czerwona papryka
4 goździk Czosnek
40 g Świeża pietruszka
1 łyżka Oliwa z oliwek
4 Udka kurczaka
4 Pałeczki z kurczaka
60 g Drylowane oliwki
60 g Paski suszonych pomidorów w oleju
1 łyżeczka Suszona bazylia
1 łyżeczka Suszone oregano
1 c Ryż długoziarnisty
400 g Puszka pokrojonych pomidorów
35 cl Bulion drobiowy
Sól
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz cebulę i pokrój ją na 8 cząstek. Usuń nasiona z czerwonej papryki i posiekaj ją. Obierz czosnek i rozgnieć go tylną stroną noża. Opłucz i drobno posiekaj pietruszkę.
Etap 2 /9
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony. Podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kurczaka i smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Etap 3 /9
Dodaj cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Smaż przez około 3 minuty lub do momentu, gdy cebula stanie się przezroczysta.
Etap 4 /9
Przełóż kurczaka na talerz. Dodaj oliwki, paski suszonych pomidorów, bazylię, pietruszkę i oregano. Wsyp ryż i pozwól mu wchłonąć wszystkie soki.
Etap 5 /9
Włóż kawałki kurczaka ponownie na patelnię, na wierzch ryżu. Dodaj pomidory i bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia.
Etap 6 /9
Obróć kurczaka w sosie przed włożeniem patelni do piekarnika.
Etap 7 /9
Przykryj folią aluminiową i piecz przez około 40 minut, aż ryż zmięknie.
Etap 8 /9
Usuń folię i zmień ustawienia piekarnika na grillowanie na średniej temperaturze; grilluj przez kolejne 8-10 minut, aż kurczak będzie chrupiący.
Etap 9 /9
Dopraw solą do smaku i posyp świeżo posiekaną pietruszką. Dla jeszcze lepszego smaku zetrzyj na wierzch odrobinę parmezanu.