Chleb z fetą smażony na patelni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb z fetą smażony na patelni

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    1 godz. 30 min.

Składniki

4 osób

  • 150 g Ciepła woda

  • 1 saszetka Suche drożdże (około 4 g)

  • 0.5 łyżeczka Cukier

  • 0.5 łyżeczka Sól

  • 250 g Mąka pszenna

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 150 g Grecki ser feta

  • 1 łyżka Suszone oregano

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, aby nie dezaktywować drożdży.

  • 150g Ciepła woda
  • 1saszetka Suche drożdże (około 4 g)
  • 0.5łyżeczka Cukier

Etap 2 /6

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj mieszankę drożdżową i oliwę z oliwek. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, przez około 5–10 minut. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość.

  • 150g Ciepła woda
  • 1saszetka Suche drożdże (około 4 g)
  • 0.5łyżeczka Cukier
  • 0.5łyżeczka Sól
  • 250g Mąka pszenna
  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 3 /6

Podziel wyrośnięte ciasto na sześć równych części i lekko posyp swoją powierzchnię roboczą mąką. Za pomocą wałka lekko rozwałkuj każdy kawałek ciasta na kształt małej, okrągłej bułeczki. Na każdą z nich nałóż pokruszoną fetę i oregano, a następnie dokładnie zamknij. Ponownie lekko rozwałkuj za pomocą wałka.

  • 150g Grecki ser feta
  • 1łyżka Suszone oregano

Etap 4 /6

Rozgrzej patelnię o średnicy 28 cm na średnim ogniu i posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim zaczniesz smażyć składniki. Umieść nadziewane bułki na gorącej patelni, zachowując odstęp między nimi, aby uniknąć sklejania. W razie potrzeby powtórz.

  • 1łyżka Oliwa z oliwek

Etap 5 /6

Smaż chleb przez około 2 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty, a ser w środku się rozpuści. Obracaj bułki delikatnie w połowie smażenia, aby zapewnić równomierne gotowanie.

  • 150g Ciepła woda
  • 1saszetka Suche drożdże (około 4 g)
  • 0.5łyżeczka Cukier
  • 0.5łyżeczka Sól
  • 250g Mąka pszenna
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 150g Grecki ser feta

Etap 6 /6

Gdy wszystkie bułki będą usmażone i złociste, zdejmij je z patelni i pozostaw do lekkiego ostygnięcia na ruszcie przed podaniem.

  • 150g Ciepła woda
  • 1saszetka Suche drożdże (około 4 g)
  • 0.5łyżeczka Cukier
  • 0.5łyżeczka Sól
  • 250g Mąka pszenna
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 150g Grecki ser feta
  • 1łyżka Suszone oregano

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 52 min.

Greckie chlebki z fetą

ratings.NaN

Chleb z fetą smażony na patelni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Greckie chlebki z fetą
Tefal
Tefal
40 min.

Dynia piżmowa smażona na patelni z oliwą z oliwek, czosnkiem i liściem laurowym

ratings.NaN

Chleb z fetą smażony na patelni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Dynia piżmowa smażona na patelni z oliwą z oliwek, czosnkiem i liściem laurowym
Tefal
Tefal
15 min.

Ciasto z patelni

ratings.NaN

Chleb z fetą smażony na patelni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Ciasto z patelni
Tefal
Tefal
25 min.

Greckie kotlety z fetą, sosem tzatziki i chlebkiem pita wg Eweliny Różańskiej

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Chleb z fetą smażony na patelni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Greckie kotlety z fetą, sosem tzatziki i chlebkiem pita wg Eweliny Różańskiej
Tefal
Tefal
37 min.

Smażony bakłażan z mozzarellą

ratings.NaN

Chleb z fetą smażony na patelni - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Smażony bakłażan z mozzarellą