Chleb z fetą smażony na patelni
- Całkowity czas 1 godz. 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 1 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Ciepła woda
1 saszetka Suche drożdże (około 4 g)
0.5 łyżeczka Cukier
0.5 łyżeczka Sól
250 g Mąka pszenna
1 łyżka Oliwa z oliwek
150 g Grecki ser feta
1 łyżka Suszone oregano
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W małej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Upewnij się, że woda nie jest zbyt gorąca, aby nie dezaktywować drożdży.
Etap 2 /6
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj mieszankę drożdżową i oliwę z oliwek. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, przez około 5–10 minut. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Etap 3 /6
Podziel wyrośnięte ciasto na sześć równych części i lekko posyp swoją powierzchnię roboczą mąką. Za pomocą wałka lekko rozwałkuj każdy kawałek ciasta na kształt małej, okrągłej bułeczki. Na każdą z nich nałóż pokruszoną fetę i oregano, a następnie dokładnie zamknij. Ponownie lekko rozwałkuj za pomocą wałka.
Etap 4 /6
Rozgrzej patelnię o średnicy 28 cm na średnim ogniu i posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek. Poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim zaczniesz smażyć składniki. Umieść nadziewane bułki na gorącej patelni, zachowując odstęp między nimi, aby uniknąć sklejania. W razie potrzeby powtórz.
Etap 5 /6
Smaż chleb przez około 2 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty, a ser w środku się rozpuści. Obracaj bułki delikatnie w połowie smażenia, aby zapewnić równomierne gotowanie.
Etap 6 /6
Gdy wszystkie bułki będą usmażone i złociste, zdejmij je z patelni i pozostaw do lekkiego ostygnięcia na ruszcie przed podaniem.