Smażone ziemniaki z karmelizowaną cebulą
- Całkowity czas 38 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 23 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
40 g Masło
2 Biała cebula
1 łyżeczka Cukier
10 cl Woda
1 łyżka Olej neutralny
1 kg Ziemniaki
1 łyżka Pietruszka
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie zmieni kolor na czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj połowę masła. Gdy masło stanie się „orzechowe” brązowe, dodaj pokrojoną cebulę, a następnie zmniejsz ogień, by delikatnie smażyć.
Etap 2 /7
Mieszaj łopatką, następnie dodaj cukier i sól. Smaż, aż cebula zacznie się karmelizować. Aby uzyskać miękką konsystencję i równomierne zrumienienie, stopniowo dodawaj wodę podczas smażenia. Pozwól na 8 minut smażenia. Odłóż do pojemnika.
Etap 3 /7
Na tej samej gorącej patelni dodaj olej, a następnie wrzuć pokrojone ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez 5 minut.
Etap 4 /7
Dodaj pozostałe masło, a następnie kontynuuj smażenie przez 10 minut, regularnie mieszając, aby uzyskać ładny kolor.
Etap 5 /7
Sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane, używając końcówki noża. Jeśli to konieczne, dostosuj czas gotowania.
Etap 6 /7
Dodaj karmelizowaną cebulę, aby ją ogrzać, następnie posiekaną pietruszkę.
Etap 7 /7
Podawaj od razu!