Risotto z kurkami
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 c Ryżu arborio
250 g Świeżych grzybów
1 Średnia cebula
4 Ząbki czosnku
2 łyżka Oliwy z oliwek
Białego wytrawnego wina
600 ml Wywaru warzywnego
Sól i pieprz
2 łyżka Masła
4 łyżka Drobno startego parmezanu
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Włącz średnie smażenie. Do misy wlej oliwę, wsyp posiekaną cebulę i czosnek i podsmażaj przez około 7 minut.
Etap 3 /9
Dodaj grzyby. Podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Etap 4 /9
Dodaj ryż. Mieszając podsmażaj go przez 5 minut, aż się wyraźnie zeszkli.
Etap 5 /9
Wlej białe wino, zamieszaj, odparuj, wciąż podsmażając.
Etap 6 /9
Dodaj wywar, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu.
Etap 7 /9
Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 6 minut.
Etap 8 /9
Włącz średnie smażenie. Dodaj masło i mieszaj risotto przez kolejne kilka minut. Gdy wchłonie nadmiar płynu, dodaj parmezan i wymieszaj.
Etap 9 /9
Serwuj z natką pietruszki.