Rolada z seitanu nadziewana farszem
- Całkowity czas 14 godz. 15 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Składniki
12 osób
600 g Mąka pszenna
100 g Mąka gryczana
1 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Pieprz
1 łyżeczka Suszony czosnek
1 łyżeczka Suszona cebula
1 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżeczka Suszone zioła
35 cl Woda
4 cl Oliwa z oliwek
50 g Przecier pomidorowy
3 cl Ocet jabłkowy
3 cl Sos sojowy
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 Czosnek
1 Cebula
1 łodyga Seler
450 g Pieczarki
4 łyżka Woda
50 g Orzechy włoskie
2 łyżka Pietruszka
Sól i pieprz
2 łyżka Oliwa z oliwek
50 g Miękkie masło
10 cl Białe wino
30 cl Bulion warzywny
3 łyżka Olej z orzechów włoskich
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Ten przepis należy przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc do odpoczynku.
Etap 2 /11
Aby przygotować ciasto: wymieszaj mąkę pszenną, mąkę gryczaną, sól, pieprz i przyprawy w misce. W innej misce wymieszaj wodę, olej, koncentrat pomidorowy, ocet i sos sojowy.
Etap 3 /11
Wlej płynne składniki do suchych składników i wymieszaj, aby utworzyć ciasto (przypominające ciasto na chleb). Możesz użyć miksera do tej czynności. Przechowuj ciasto w chłodnym miejscu, podczas gdy przygotowujesz farsz.
Etap 4 /11
Aby przygotować farsz, podgrzej rondel z oliwą z oliwek. Dodaj czosnek, cebulę i seler, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 do 6 minut. Dodaj pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Jeśli pieczarki nie puszczą wody, możesz dodać odrobinę wody.
Etap 5 /11
Gdy pieczarki będą ugotowane, przełóż mieszankę do miski i dodaj orzechy włoskie oraz pietruszkę. Dopraw do smaku.
Etap 6 /11
Aby przygotować roladę, napełnij rondel wodą i doprowadź do wrzenia.
Etap 7 /11
Rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 2 cm. Umieść farsz na środku, formując go w kształt kiełbasy, a następnie zroluj ciasto (z pomocą papieru do pieczenia), aby owinąć farsz i uformować roladę. Owiń tę roladę papierem do pieczenia, a następnie folią spożywczą. Zwiąż końce na supełki, a następnie obwiąż jak pieczeń, aby utrzymać kształt podczas gotowania i nadać roladzie wygląd pieczeni.
Etap 8 /11
Umieść roladę w rondlu, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Etap 9 /11
Gdy rolada będzie gotowa, wyjmij ją i pozostaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na noc.
Etap 10 /11
Następnego dnia usuń sznurek, folię spożywczą oraz papier do pieczenia z rolady. Podgrzej rondel z oliwą i masłem. Kiedy masło się zarumieni, podsmaż roladę. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj bulion warzywny i gotuj, aż powstanie sos. Na koniec dodaj olej z orzechów włoskich dla smaku.
Etap 11 /11
Pokrój roladę w plastry i podawaj od razu z powstałym sosem. Smacznego!