Szarpana wieprzowina z kostkami dyni piżmowej
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić szarpaną wieprzowinę:
1 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżka Przyprawa chili
2 łyżeczka Cebula w proszku
60 g Cukier trzcinowy
Sól, pieprz
800 g Polędwica wieprzowa
1 łyżka Oliwa z oliwek
20 cl Sos barbecue
10 cl Ketchup
12 cl Ocet jabłkowy
12 cl Bulion drobiowy
1 łyżka Sos worcester
Aby przygotować dynię piżmową:
600 g Dynia piżmowa
1 łyżeczka Mielony cynamon
1 łyżeczka Wędzona papryka
1 łyżka Miód
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz cebulę i pokrój na plasterki. W małej misce wymieszaj paprykę, przyprawę chili, cebulę i brązowy cukier. Polej wieprzowinę oliwą z oliwek i posyp mieszanką przypraw. Dopraw solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj sos barbecue, ketchup, ocet winny, bulion i sos worcester. Włóż wieprzowinę do naczynia, które pasuje do szuflady 1 i zalej sosem.
Etap 2 /7
Umyj dynię piżmową, obierz i pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. W dużej misce wymieszaj kostki dyni, cynamon, paprykę i miód.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program KURCZAK, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 90 minut. Połóż 1 polędwiczkę na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść kostki dyni piżmowej na płycie w szufladzie 2.
Etap 4 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /7
W połowie gotowania obróć polędwiczki. W połowie gotowania urządzenie wyemituje dźwięk, a ikona zamiga – wstrząśnij wtedy koszykiem, aby wymieszać kostki dyni.
Etap 6 /7
Sprawdź, czy są dobrze upieczone – czas gotowania może się różnić w zależności od wielkości mięsa. W razie potrzeby piecz jeszcze przez 5 minut.
Etap 7 /7
Weź 2 widelce i poszatkuj mięso. Podawaj natychmiast z kostkami dyni piżmowej.