Tandoori chicken bowl
- Całkowity czas 2 godz. 58 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
20 g Świeża kolendra
15 g Świeża mięta
3 łyżka Oliwa z oliwek
1 goździk Czosnek
1 Limonka (sok)
1 łyżeczka Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka Sól morska (kwiat soli)
1 Jogurt grecki
1 łyżka Curry w proszku
2 łyżeczka Papryka mielona
1 łyżeczka Garam masala
1 łyżeczka Mielona kolendra
1 łyżeczka Kurkuma
1 łyżka Przecier pomidorowy
1 Limonka (sok)
1 łyżka Świeży imbir
2 Czosnek
2 łyżka Sól morska (kwiat soli)
700 g Pierś z kurczaka
20 centymetr Bambusowy szpikulec
0.5 Czerwona cebula
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Nasiona kminu rzymskiego
1 łyżeczka Kurkuma
150 g Ryż basmati
60 cl Woda
1 łyżeczka Sól
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przygotować sos: umieść wszystkie składniki w malakserze. Miksuj, aż wszystkie składniki będą drobno posiekane. Odłóż do miseczki.
Etap 2 /5
Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj jogurt i pozostałe składniki, aż masa będzie gładka i równomiernie połączona. Pokrój kurczaka na 3 cm kostki i wymieszaj z marynatą. Przykryj i pozostaw do marynowania przez co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Etap 3 /5
Nabij po 4 kawałki kurczaka na każdy szpikulec i odłóż na bok. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć. Lekko natłuść patelnię i grilluj szaszłyki przez 3–4 minuty z każdej strony, pod przykryciem. Trzymaj w cieple przed podaniem.
Etap 4 /5
Aby przygotować ryż z kminem i kurkumą: rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki. Dodaj cebulę i smaż przez 3–4 minuty, aż zmięknie. Dodaj kmin rzymski i kurkumę i smaż przez 1 minutę. Dodaj ryż i wymieszaj, aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawami. Dodaj wodę i sól, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 15 minut. Zdejmij ryż z ognia i pozostaw przykryty na kolejne 10 minut. Rozdziel ryż widelcem.
Etap 5 /5
Podawaj ryż z szaszłykami i polej przygotowanym sosem.