Zielone curry z tofu w stylu tajskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zielone curry z tofu w stylu tajskim

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 44 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    19 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 Cebula dymka

  • 3 goździk Czosnek

  • 2 łyżka Olej

  • 20 cl Krem kokosowy

  • 40 cl Mleczko kokosowe (1 puszka)

  • 3 łyżeczka Pasta curry

  • 2 łyżka Mąka

  • 30 cl Bulion warzywny

  • 1 łyżka Sos sojowy

  • 2 łyżka Sos rybny

  • 2 łyżka Cukier

  • 0.5 łyżeczka Imbir

  • 0.5 Limonka

  • 250 g Naturalne tofu

  • 40 g Świeże mango

  • 2 łyżka Kolendra

Akcesoria

  • Patelnia głęboka
    Patelnia głęboka

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Oddziel zielone i białe części cebuli dymki. Pokrój je osobno na cienkie plasterki, a następnie posiekane zielone części odstaw do lodówki. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki.

  • 2 Cebula dymka
  • 3goździk Czosnek

Etap 2 /6

Rozgrzej garnek na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Podsmaż białe części cebuli dymki i czosnek na odrobinie oliwy. Smaż na średnim ogniu, nie rumieniąc ich. Dodaj krem kokosowy i gotuj przez 6 do 8 minut.

  • 2 Cebula dymka
  • 3goździk Czosnek
  • 2łyżka Olej
  • 20cl Krem kokosowy

Etap 3 /6

Gdy krem zgęstnieje, dodaj pastę curry i gotuj przez 6 minut. Dodaj mąkę. Wszystko mieszaj za pomocą łopatki. Dodaj bulion warzywny, mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny i cukier. Zostaw na małym ogniu na 5 minut, aż sos curry zgęstnieje.

  • 40cl Mleczko kokosowe (1 puszka)
  • 3łyżeczka Pasta curry
  • 2łyżka Mąka
  • 30cl Bulion warzywny
  • 1łyżka Sos sojowy
  • 2łyżka Sos rybny
  • 2łyżka Cukier

Etap 4 /6

Wlej sos curry do blendera, następnie dodaj mielony imbir i sok z limonki. Blenduj do uzyskania gładkiego, błyszczącego sosu. Przełóż sos z powrotem do garnka i zostaw na bardzo małym ogniu.

  • 0.5łyżeczka Imbir
  • 0.5 Limonka

Etap 5 /6

Pokrój tofu na równe kostki 2 cm i dodaj do gorącego sosu curry. Obierz i pokrój mango na kostki o wielkości 0,5 cm.

  • 250g Naturalne tofu
  • 40g Świeże mango

Etap 6 /6

Ułóż gorące tofu curry na talerzu do serwowania. Dodaj mango, posiekane zielone części cebuli dymki i zakończ posiekaną kolendrą. Smacznego!

  • 2 Cebula dymka
  • 250g Naturalne tofu
  • 40g Świeże mango
  • 2łyżka Kolendra

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
11 min.

Guacamole z tajskim zielonym curry

ratings.NaN

Zielone curry z tofu w stylu tajskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Guacamole z tajskim zielonym curry
Tefal
Tefal
15 min.

Zielone curry z rybą

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Zielone curry z tofu w stylu tajskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Zielone curry z rybą
Tefal
Tefal
18 min.

Łosoś w zielonym curry

ratings.NaN

Zielone curry z tofu w stylu tajskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Łosoś w zielonym curry
Tefal
Tefal
25 min.

Zielone curry z kurczakiem i groszkiem

ratings.NaN

Zielone curry z tofu w stylu tajskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Zielone curry z kurczakiem i groszkiem
Tefal
Tefal
7 min.

Tofu z ryżem i curry

ratings.NaN

Zielone curry z tofu w stylu tajskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tofu z ryżem i curry