Zielone curry z tofu w stylu tajskim
- Całkowity czas 44 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 19 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Cebula dymka
3 goździk Czosnek
2 łyżka Olej
20 cl Krem kokosowy
40 cl Mleczko kokosowe (1 puszka)
3 łyżeczka Pasta curry
2 łyżka Mąka
30 cl Bulion warzywny
1 łyżka Sos sojowy
2 łyżka Sos rybny
2 łyżka Cukier
0.5 łyżeczka Imbir
0.5 Limonka
250 g Naturalne tofu
40 g Świeże mango
2 łyżka Kolendra
Akcesoria
Patelnia głęboka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Oddziel zielone i białe części cebuli dymki. Pokrój je osobno na cienkie plasterki, a następnie posiekane zielone części odstaw do lodówki. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki.
Etap 2 /6
Rozgrzej garnek na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Podsmaż białe części cebuli dymki i czosnek na odrobinie oliwy. Smaż na średnim ogniu, nie rumieniąc ich. Dodaj krem kokosowy i gotuj przez 6 do 8 minut.
Etap 3 /6
Gdy krem zgęstnieje, dodaj pastę curry i gotuj przez 6 minut. Dodaj mąkę. Wszystko mieszaj za pomocą łopatki. Dodaj bulion warzywny, mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny i cukier. Zostaw na małym ogniu na 5 minut, aż sos curry zgęstnieje.
Etap 4 /6
Wlej sos curry do blendera, następnie dodaj mielony imbir i sok z limonki. Blenduj do uzyskania gładkiego, błyszczącego sosu. Przełóż sos z powrotem do garnka i zostaw na bardzo małym ogniu.
Etap 5 /6
Pokrój tofu na równe kostki 2 cm i dodaj do gorącego sosu curry. Obierz i pokrój mango na kostki o wielkości 0,5 cm.
Etap 6 /6
Ułóż gorące tofu curry na talerzu do serwowania. Dodaj mango, posiekane zielone części cebuli dymki i zakończ posiekaną kolendrą. Smacznego!