Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 150 g Gęsty serek homogenizowany

  • 150 g Majonez

  • 1 szczypta Chili w proszku

  • 1 łyżka Szczypiorek

  • 1 goździk Czosnek

  • Sól, pieprz

  • 35 cl Bulion cielęcy

  • 20 cl Woda

  • 20 cl Śmietana

  • 150 g Surowa polenta

  • 450 g Łopatka cielęca

  • 150 g Surowe krewetki

  • 20 liść Szałwia

  • Olej roślinny

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wymieszać serek homogenizowany, majonez i chili. Umyć i posiekać szczypiorek i dodać do sosu. Obrać i drobno posiekać czosnek, następnie dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki.

  • 150g Gęsty serek homogenizowany
  • 150g Majonez
  • 1szczypta Chili w proszku
  • 1łyżka Szczypiorek
  • 1goździk Czosnek
  • Sól, pieprz

Etap 2 /9

Doprowadzić 3 płyny (bulion cielęcy, wodę i śmietanę) do wrzenia w rondlu.

  • 35cl Bulion cielęcy
  • 20cl Woda
  • 20cl Śmietana

Etap 3 /9

Dodać sól i pieprz do smaku. Wsypać polentę i gotować, stale mieszając, aż będzie dobrze ugotowana i aksamitnie miękka.

  • Sól, pieprz
  • 150g Surowa polenta

Etap 4 /9

Przelać na blachę wyłożoną papierem kuchennym do pieczenia i rozprowadzić na grubość około 1 cm. Pozostawić do ostygnięcia.

Etap 5 /9

Posiekać cielęcinę i obrane krewetki, dodając liście szałwii. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 20 równych kulek. Pokroić zimną, ugotowaną polentę na paski o szerokości 2 cm i długości 7 cm.

  • Sól, pieprz
  • 450g Łopatka cielęca
  • 150g Surowe krewetki
  • 20liść Szałwia

Etap 6 /9

Rozgrzać patelnię i poczekać, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Skropić olejem.

  • Olej roślinny

Etap 7 /9

Przysmażyć frytki z polenty. Układać je na talerzu na bieżąco. Przykryć folią spożywczą i przechowywać w piekarniku w temperaturze 80°C.

Etap 8 /9

Skropić olejem. Przysmażyć klopsy i gotować do pożądanego stopnia wysmażenia.

  • Olej roślinny

Etap 9 /9

Podawać klopsy i frytki z białym sosem.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 34 min.

Frytki z polenty z parmezanem

ratings.NaN

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Frytki z polenty z parmezanem
Tefal
Tefal
2 godz. 32 min.

Wege burger i frytki z polenty

ratings.NaN

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Wege burger i frytki z polenty
Tefal
Tefal
35 min.

Klopsy wołowe z ricottą i oregano

ratings.NaN

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Klopsy wołowe z ricottą i oregano
Tefal
Tefal
38 min.

Frytki z batatów z parmezanem i granatem

ratings.NaN

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Frytki z batatów z parmezanem i granatem
Tefal
Tefal
24 min.

Pierożki z krewetkami i imbirem

ratings.NaN

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Pierożki z krewetkami i imbirem