Wege burger i frytki z polenty
- Całkowity czas 2 godz. 32 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 2 min.
Gotowanie - 1 godz. 15 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Polenta
400 g Bataty
80 g Mieszanka 5 ziaren
100 g Cebula
1 garść Świeża kolendra
3 łyżka Oliwa z oliwek
50 g Płatki owsiane
Sól, pieprz
4 Bułki do burgerów
4 łyżka Hummus lub ketchup
1 garść Rukola
Ogórki konserwowe (opcjonalnie)
Akcesoria
Rondel Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Doprowadź osoloną wodę do wrzenia w rondlu. Ugotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż polentę na wcześniej natłuszczoną prostokątną tacę o głębokości co najmniej 3 cm. Pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę.
Etap 2 /10
W międzyczasie umyj i pokrój bataty na małe kostki o wielkości 2 cm. Pokryj kostki wodą w rondlu. Gotuj przez 25 minut lub do momentu, aż będą miękkie.
Etap 3 /10
W międzyczasie wlej wodę do rondla, dodaj trochę soli. Gotuj ziarna zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Etap 4 /10
Obierz i pokrój cebulę. Opłucz i posiekaj kolendrę.
Etap 5 /10
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła zmieni kolor na całkowicie czerwony. Wlej jedną trzecią oleju i smaż cebulę przez 2 minuty. Odłóż na bok. Umyj i wysusz patelnię.
Etap 6 /10
W misce dokładnie ugnieć bataty z ziarnami, kolendrą, cebulą i płatkami owsianymi. Wymieszaj, aż powstanie jednolite i nadające się do formowania ciasto. Dopraw do smaku i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.
Etap 7 /10
Uformuj kotleciki dłońmi (około 2 cm grubości).
Etap 8 /10
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła zmieni kolor na całkowicie czerwony. Wlej jedną trzecią oleju i smaż kotleciki z obu stron przez około 5 minut, aż będą złociste.
Etap 9 /10
Wyjmij polentę z tacy i pokrój na frytki o grubości 3 cm. Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu dodaj resztę oleju i smaż frytki przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 10 /10
Do bułek burgerowych nałóż łyżeczkę hummusu, kotlecik, rukolę i kilka plasterków ogórków konserwowych. Podawaj z frytkami.