Wege burger i frytki z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wege burger i frytki z polenty

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 32 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 2 min.
  • Studzenie
    1 godz. 15 min.

Składniki

4 osób

  • 250 g Polenta

  • 400 g Bataty

  • 80 g Mieszanka 5 ziaren

  • 100 g Cebula

  • 1 garść Świeża kolendra

  • 3 łyżka Oliwa z oliwek

  • 50 g Płatki owsiane

  • Sól, pieprz

  • 4 Bułki do burgerów

  • 4 łyżka Hummus lub ketchup

  • 1 garść Rukola

  • Ogórki konserwowe (opcjonalnie)

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Doprowadź osoloną wodę do wrzenia w rondlu. Ugotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż polentę na wcześniej natłuszczoną prostokątną tacę o głębokości co najmniej 3 cm. Pozostaw do ostygnięcia na 1 godzinę.

  • 250g Polenta

Etap 2 /10

W międzyczasie umyj i pokrój bataty na małe kostki o wielkości 2 cm. Pokryj kostki wodą w rondlu. Gotuj przez 25 minut lub do momentu, aż będą miękkie.

  • 400g Bataty

Etap 3 /10

W międzyczasie wlej wodę do rondla, dodaj trochę soli. Gotuj ziarna zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw.

  • 80g Mieszanka 5 ziaren

Etap 4 /10

Obierz i pokrój cebulę. Opłucz i posiekaj kolendrę.

  • 100g Cebula
  • 1garść Świeża kolendra

Etap 5 /10

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła zmieni kolor na całkowicie czerwony. Wlej jedną trzecią oleju i smaż cebulę przez 2 minuty. Odłóż na bok. Umyj i wysusz patelnię.

  • 100g Cebula
  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 6 /10

W misce dokładnie ugnieć bataty z ziarnami, kolendrą, cebulą i płatkami owsianymi. Wymieszaj, aż powstanie jednolite i nadające się do formowania ciasto. Dopraw do smaku i pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut.

  • 400g Bataty
  • 80g Mieszanka 5 ziaren
  • 100g Cebula
  • 1garść Świeża kolendra
  • 50g Płatki owsiane

Etap 7 /10

Uformuj kotleciki dłońmi (około 2 cm grubości).

Etap 8 /10

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik ciepła zmieni kolor na całkowicie czerwony. Wlej jedną trzecią oleju i smaż kotleciki z obu stron przez około 5 minut, aż będą złociste.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek

Etap 9 /10

Wyjmij polentę z tacy i pokrój na frytki o grubości 3 cm. Na rozgrzanej patelni na dużym ogniu dodaj resztę oleju i smaż frytki przez 2-3 minuty z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.

  • 3łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 10 /10

Do bułek burgerowych nałóż łyżeczkę hummusu, kotlecik, rukolę i kilka plasterków ogórków konserwowych. Podawaj z frytkami.

  • 4 Bułki do burgerów
  • 4łyżka Hummus lub ketchup
  • 1garść Rukola
  • Ogórki konserwowe (opcjonalnie)

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 34 min.

Frytki z polenty z parmezanem

ratings.NaN

Wege burger i frytki z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Frytki z polenty z parmezanem
Tefal
Tefal
1 godz. 10 min.

Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty

ratings.NaN

Wege burger i frytki z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Klopsy cielęce z krewetkami i szałwią, chrupiące "frytki" z polenty
Tefal
Tefal
50 min.

Burger rybny z frytkami z batatów

ratings.NaN

Wege burger i frytki z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Burger rybny z frytkami z batatów
Tefal
Tefal
30 min.

Burger wegetariański

ratings.NaN

Wege burger i frytki z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Burger wegetariański
Tefal
Tefal
38 min.

Frytki z batatów z parmezanem i granatem

ratings.NaN

Wege burger i frytki z polenty - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Frytki z batatów z parmezanem i granatem