Zupa ramen warzywna
- Całkowity czas 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Marchew
400 g Pieczarki
6 goździk Czosnek
4 centymetr Świeży imbir
180 g Świeży szpinak
40 g Cebula dymka
4 Jajka
3 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Olej sezamowy
1.5 l Bulion warzywny
6 cl Sos sojowy
1 filet Pikantny sos sriracha
4 pak Makaron chiński
2 łyżka Ziarna sezamu
Akcesoria
Rondel Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Obierz i zetrzyj marchew. Umyj i pokrój pieczarki. Obierz i posiekaj czosnek oraz imbir. Umyj szpinak i cebulę dymkę. Pokrój cebulę dymkę w cienkie plasterki.
Etap 2 /9
Przygotuj jajka na półmiękko. Zagotuj wodę w rondlu. Ostrożnie włóż jajka do rondla. Gotuj na wolnym ogniu przez 6 minut. Po ugotowaniu natychmiast przełóż je do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odczekaj 3 minuty, a następnie delikatnie obierz je ze skorupki.
Etap 3 /9
Podgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Smaż marchew i pieczarki przez 4 minuty.
Etap 4 /9
Dodaj czosnek, imbir i olej sezamowy. Wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
Etap 5 /9
Dodaj bulion, sos sojowy i pikantny sos sriracha. Zmniejsz ogień i pozostaw do gotowania na wolnym ogniu.
Etap 6 /9
Dopraw do smaku sosem sojowym i sosem sriracha (aby zwiększyć lub zmniejszyć słoność i ostrość).
Etap 7 /9
Dodaj liście szpinaku i gotuj przez kolejne 2 minuty lub do momentu, aż zmiękną.
Etap 8 /9
Dodaj makaron i gotuj przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Etap 9 /9
Podawaj w miseczkach. Posyp ziarnami sezamu, plasterkami cebuli dymki i delikatnie połóż jajko na półmiękko na wierzchu.