Zapiekana pierś z kurczaka
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
1 Podwójna pierś z kurczaka
2 g Pomidory
1 Żółtej papryki
2 łyżka Majonezu
2 Garście ulubionego, tartego sera żółtego
1 garść Dymki
1 garść Natki pietruszki
2 łyżka Mąki pszennej
2 łyżka Oleju roślinnego
Sól i pieprz
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Pierś z kurczaka przetnij na pół, a później oba kawałki równo wzdłuż. Otrzymasz 4 cienkie kotlety. Możesz je jeszcze bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem – tylko do wyrównania grubości. Każdy kawałek posól, popieprz i obtocz w mące pszennej. Strzep jej nadmiar i odstaw mięso na bok.
Etap 3 /5
Pomidory cienko obierz (możesz je wcześniej sparzyć) i pozbądź się pestek. Następnie pokrój w niewielką kostkę. Paprykę obierz obieraczką do warzyw i także pokrój w kosteczkę. Jeśli ser żółty masz w kawałku – utrzyj go na grubych oczkach tarki. Dymkę i natkę pietruszki drobno potnij. Teraz przełóż te wszystkie składniki do sporej miski. Dodaj 2 duże łyżki majonezu i przemieszaj.
Etap 4 /5
Rozgrzej urządzenie i dodaj łyżkę oleju. Wrzuć dwa pierwsze kotlety. Smaż dosłownie po minucie z jednej i drugiej strony. Zdejmij na talerz. Tak samo postąp z pozostałymi dwoma kawałkami.
Etap 5 /5
Wszystkie kawałki przełóż teraz do garnka. Na wierzch każdego dodaj sporo wcześniej przygotowanego farszu. Załóż pokrywę do zapiekania. Przyrządzaj od 13 do 15 minut w zależności od preferencji i grubości kawałków. Temperatura: 200°C – Czas: 13-15 minut