Zupa dyniowa z soczewicą i boczniakami - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Zupa dyniowa z soczewicą i boczniakami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 1.1 kg Dyni hokkaido (1 średnia sztuka)

  • 150 g Cebuli białej (2 szt.)

  • 20 g Świeżego imbiru

  • 150 g Boczniaków

  • 150 g Soczewicy czerwonej

  • 2 łyżeczka Soli

  • 2 łyżeczka Cukru

  • 2 łyżka Octu winnego białego

  • 3 łyżka Oleju rzepakowego

  • 3 l Bulionu warzywnego (może być rosół lub woda)

  • 300 ml Mleczka kokosowego (opcjonalnie słodkiej śmietanki 30%)

  • 2 szczypta Papryki słodkiej mielonej

  • 2 szczypta Kuminu (kminu rzymskiego)

  • 2 szczypta Kolendry mielonej

  • 2 szczypta Cynamonu mielonego

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Umyj dynię i pokrój w kostkę 1 × 1 cm razem ze skórką.

  • 1.1kg Dyni hokkaido (1 średnia sztuka)

Etap 2 /8

Cebulę pokrój w kostkę. Boczniaki pokrój w paski. Imbir obierz i drobno posiekaj.

  • 150g Cebuli białej (2 szt.)
  • 20g Świeżego imbiru
  • 150g Boczniaków

Etap 3 /8

Włóż do misy Cook4Me dynię, imbir, boczniaki i cebulę.

  • 1.1kg Dyni hokkaido (1 średnia sztuka)
  • 150g Cebuli białej (2 szt.)
  • 20g Świeżego imbiru
  • 150g Boczniaków

Etap 4 /8

Dodaj olej, ocet, sól i cukier. Wymieszaj.

  • 2łyżeczka Soli
  • 2łyżeczka Cukru
  • 2łyżka Octu winnego białego
  • 3łyżka Oleju rzepakowego

Etap 5 /8

Załóż pokrywę Extra Crisp. Uruchom program 1 na 25 minut. W połowie czasu unieś pokrywę i zamieszaj warzywa.

  • Extra Crisp

Etap 6 /8

Zdejmij pokrywę. Do pieczonych warzyw dodaj bulion, mleko kokosowe, soczewicę oraz wszystkie przyprawy.

  • 150g Soczewicy czerwonej
  • 3l Bulionu warzywnego (może być rosół lub woda)
  • 300ml Mleczka kokosowego (opcjonalnie słodkiej śmietanki 30%)
  • 2szczypta Papryki słodkiej mielonej
  • 2szczypta Kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2szczypta Kolendry mielonej
  • 2szczypta Cynamonu mielonego

Etap 7 /8

Włącz średnie smażenie i smaż 12 minut (lub do momentu, aż soczewica będzie miękka).

Etap 8 /8

Dopraw zupę solą i cukrem do smaku. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą albo dymką.