Zupa dyniowa z soczewicą i boczniakami
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1.1 kg Dyni hokkaido (1 średnia sztuka)
150 g Cebuli białej (2 szt.)
20 g Świeżego imbiru
150 g Boczniaków
150 g Soczewicy czerwonej
2 łyżeczka Soli
2 łyżeczka Cukru
2 łyżka Octu winnego białego
3 łyżka Oleju rzepakowego
3 l Bulionu warzywnego (może być rosół lub woda)
300 ml Mleczka kokosowego (opcjonalnie słodkiej śmietanki 30%)
2 szczypta Papryki słodkiej mielonej
2 szczypta Kuminu (kminu rzymskiego)
2 szczypta Kolendry mielonej
2 szczypta Cynamonu mielonego
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umyj dynię i pokrój w kostkę 1 × 1 cm razem ze skórką.
Etap 2 /8
Cebulę pokrój w kostkę. Boczniaki pokrój w paski. Imbir obierz i drobno posiekaj.
Etap 3 /8
Włóż do misy Cook4Me dynię, imbir, boczniaki i cebulę.
Etap 4 /8
Dodaj olej, ocet, sól i cukier. Wymieszaj.
Etap 5 /8
Załóż pokrywę Extra Crisp. Uruchom program 1 na 25 minut. W połowie czasu unieś pokrywę i zamieszaj warzywa.
Etap 6 /8
Zdejmij pokrywę. Do pieczonych warzyw dodaj bulion, mleko kokosowe, soczewicę oraz wszystkie przyprawy.
Etap 7 /8
Włącz średnie smażenie i smaż 12 minut (lub do momentu, aż soczewica będzie miękka).
Etap 8 /8
Dopraw zupę solą i cukrem do smaku. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą albo dymką.
