Zupa z pieczonej cebuli - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Zupa z pieczonej cebuli

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 600 g Cebuli

  • 100 g Szalotki

  • 5 Ząbków czosnku

  • 100 g Korzenia selera

  • 30 g Korzenia pietruszki

  • 8 Łyżek oliwy

  • 2 łyżka Syropu klonowego

  • 2 łyżeczka Czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczka Czosnku niedźwiedziego

  • 2 łyżeczka Rozmarynu

  • Kilka ziarenek ziela angielskiego

  • Kilka liści laurowych

  • 2 łyżeczka Garam masala

  • 1 łyżeczka Imbiru

  • 1.5 łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego

  • 2 l Wody

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Czosnek obierz, cebulę pokrój na kawałki, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  • 600g Cebuli
  • 100g Szalotki
  • 5 Ząbków czosnku
  • 100g Korzenia selera
  • 30g Korzenia pietruszki

Etap 2 /7

Do urządzenia wlej oliwę i syrop klonowy, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz niedźwiedzim i rozmarynem.

  • 8 Łyżek oliwy
  • 2łyżka Syropu klonowego
  • 2łyżeczka Czosnku granulowanego
  • 2łyżeczka Czosnku niedźwiedziego
  • 2łyżeczka Rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /7

Wrzuć pokrojone warzywa i dokładnie wymieszaj.

Etap 4 /7

Załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw temperaturę 200°C i piecz przez 20 min. Po 10 min pieczenia ściągnij pokrywę, przemieszaj zwartość misy i kontynuuj pieczenie.

  • Extra Crisp

Etap 5 /7

Zdejmij Extra Crisp, wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem, garam masala, imbirem i kminem rzymskim.

  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Kilka liści laurowych
  • 2łyżeczka Garam masala
  • 1łyżeczka Imbiru
  • 1.5łyżeczka Kminu rzymskiego mielonego
  • 2l Wody
  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /7

Gotuj w trybie ciśnienie ekspres przez 10 minut.

Etap 7 /7

Po ugotowaniu zmiksuj zupę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego.