Karmelizowany kurczak z pomidorkami koktajlowymi
- Całkowity czas 33 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
6 łyżka sos sojowy
3 łyżka płynny miód
2 łyżka ocet ryżowy
0.5 limonka (skórka)
2 goździk czosnek
4 Piersi z kurczaka
1 łyżka olej neutralny
300 g pomidorki koktajlowe
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, skórkę z limonki i posiekany czosnek. Dodaj piersi z kurczaka i odstaw na 10 minut do marynowania.
Etap 2 /5
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim dodasz składniki.
Etap 3 /5
Wlej olej, a następnie obsmaż odsączone piersi - najpierw stroną ze skórą przez 1 minutę, potem odwróć i smaż kolejną minutę od strony mięsa. Zmniejsz ogień, dodaj pomidorki oraz marynatę. Przykryj i gotuj przez 4 minuty.
Etap 4 /5
Sprawdź stopień wysmażenia mięsa, a następnie redukuj sos przez 2 minuty.
Etap 5 /5
Podawaj danie od razu z ryżem.





