Ciasto dyniowe
- Całkowity czas 48 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 sztuka Kruche ciasto
425 g Puree z dyni
50 g Miód
50 ml Śmietana słodka
50 g Cukier brązowy
2 szt. Jajko
1 łyżeczka Płynny ekstrakt waniliowy
0.25 łyżeczka Mieszanka czterech przypraw
0.5 łyżeczka Sól morska
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozwiń ciasto i umieść w natłuszczonej formie na tartę o średnicy 24 cm lub na perforowanym ruszcie. Nakłuj spód ciasta widelcem, aby zapobiec jego napuchnięciu podczas wstępnego pieczenia.
Etap 2 /8
Umieść spód ciasta w urządzeniu. Zacznij wstępne pieczenie.
Etap 3 /8
Sprawdź, czy ciasto się nie wybrzusza i nakłuj je widelcem, jeśli to konieczne.
Etap 4 /8
W dużym naczyniu wymieszaj puree z dyni, miód, śmietanę, cukier brązowy, jajka, wanilię, przyprawy i sól do uzyskania gładkiej masy. Wlej mieszankę dyniową na spód ciasta.
Etap 5 /8
Zacznij piec.
Etap 6 /8
Obserwuj placek podczas pieczenia, aby zapobiec przypaleniu się brzegów i zapewnić równomierne upieczenie nadzienia.
Etap 7 /8
Po upieczeniu, otwórz urządzenie obiema rękami i ostrożnie wyjmij placek. Pozostaw do ostygnięcia na ruszcie. Wyjmij, z formy gdy jest jeszcze ciepły.
Etap 8 /8
Placek dyniowy można podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, według uznania.