TEFAL Patelnia grillowa TEFAL DUETTO+ 26cm

Patelnia grillowa TEFAL DUETTO+ 26cm Solidne naczynia na lata.  

Duetto+ to patelnia, która ułatwia grillowanie. Została wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, która zapewnia trwałość na lata. Dzięki wyjątkowej łatwości w użyciu i czyszczeniu patelnia idealnie nadaje się do przygotowywania grillowanych potraw dla całej rodziny, od pysznych steków przez soczyste burgery po sery na ciepło! Wyjątkowo wytrzymała, nieprzywierająca powłoka i wskaźnik Thermo-Signal™ sprawiają, że patelnia Duetto+ to gwarancja perfekcyjnych rezultatów za każdym razem, dzień po dniu!
 

Numer referencyjny produktu: G7334055

Tefal Duetto+: solidna patelnia grillowa na lata
 

Duetto+ to patelnia ułatwiająca grillowanie. Dzięki niej potrawy dla całej rodziny - od idealnie wysmażonego steka czy burgera po sery na ciepło - są w zasięgu Twojej ręki. Patelnia została wykonana z odpornej na rdzę wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 objętej 10-letnią gwarancją. Wskaźnik Thermo-Signal™ zapewnia idealne rezultaty - zawsze perfekcyjny smak i konsystencję, a powłoka nieprzywierająca wewnątrz gwarantuje trwałość na lata oraz łatwość czyszczenia. Solidny nitowany uchwyt pozwala bezpiecznie korzystać z patelni, a pełną wszechstronność daje możliwość stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych. Elegancki design sprawia, że Duetto+ to stylowy akcent w Twojej kuchni!   
Podstawowe informacje
  • Jakość na lata  

    10-letnia gwarancja

    Dzięki 10-letniej gwarancji możesz doskonalić swoje kulinarne umiejętności bez obawy o uszkodzenie patelni. Wykonano ją z odpornej na korozję stali nierdzewnej 18/10, wykorzystując zaawansowane metody produkcji - to gwarancja wyjątkowej trwałości. 

  • Wygoda i bezpieczeństwo  

    Nitowany uchwyt

    Patelnię można wygodnie trzymać podczas gotowania i bezpiecznie przenosić dzięki solidnemu nitowanemu uchwytowi z bakelitu.

  • Najlepsze potrawy z grilla  

    Karbowana powierzchnia 

    Pokarbowana powierzchnia sprawia, że patelnia jest idealnym rozwiązaniem do grillowania steków, filetów z kurczaka czy warzyw.

  • Zawsze perfekcyjne rezultaty  

    Wskaźnik Thermo-Signal™

    Wskaźnik zmienia kolor na mocno czerwony, gdy patelnia rozgrzeje się do temperatury idealnej do smażenia. Zapewnia to zdrowe i smaczne gotowanie, przy zachowaniu maksimum smaku i składników odżywczych.

  • Dwukrotnie większa trwałość  

    Powłoka Titanium 2X

    Gotuj dzień po dniu dzięki ultramocnym warstwom powłoki Titanium 2X, która jest nawet do 2 razy bardziej wytrzymała w porównaniu ze standardowymi powłokami Tefal.

  • Zdrowe i bezpieczne gotowanie  

    Powłoka bezpieczna w 100%

    Bez PFOA, ołowiu i kadmu! Naczynia poddawane bardziej rygorystycznej kontroli niż wymagana przez przepisy w zakresie dopuszczalności do kontaktu z żywnością. Zero ołowiu i kadmu w powłoce oznacza brak celowego dodawania Pb i Cd do powłok. Brak migracji na poziomie wykrywalności w testach przeprowadzonych przez niezależne labolatoria.

  • Doskonałe utrzymywanie ciepła  

    Grube dno indukcyjne

    Zyskaj ekstremalną odporność na odkształcenia i doskonały smak potraw dzięki grubemu dnu, które równomiernie rozprowadza ciepło wewnątrz naczynia.

  • Uniwersalność  

    Do wszystkich rodzajów kuchenek 

    Patelni można używać bez względu na rodzaj kuchenki (gazowa, elektryczna, ceramiczna, indukcyjna).

  • Najlepsza marka  

    Tefal, numer 1 w kategorii sprzętów kuchennych* 

    Tefal to perfekcyjne rezultaty gotowania, za każdym razem. To kolejny powód, aby wybrać Tefal.

    *Niezależny panel badawczy z 2016 r., sprzedaż wartościowa w kategorii naczyń do gotowania.

Właściwości
Rodzina produktów Patelnia grillowa  
Wymiary 26cm  
Materiał Stal nierdzewna  
Kompatybilność z rodzajami kuchenek Indukcja - Gaz - Elektryczne - Ceramiczne - Halogenowe  
Możliwość używania w piekarniku Tak, do 250°C  
Możliwość mycia w zmywarce Tak  
Powłoka wewnętrzna/wykończenie Tytanowa powłoka nieprzywierająca  
Nazwa powłoki wewnętrznej – patelnie Titanium 2X  
Thermo-Spot (wskaźnik temperatury smażenia) Tak  
Powłoka zewnętrzna/wykończenie Stal nierdzewna polerowana  
Profilowane krawędzie Tak  
Rodzaj uchwytu Stały  
Cechy powłoki Bez PFOA  
Powierzchnia gotowania Mieszana  
Styl gotowania Zaawansowane gotowanie  
Trwałość powłoki (dla patelni) X2  
Cechy produktu Gotowanie bez tłuszczu lub z małą ilością  
Średnica (cm)/Liczba osób - patelnie 26cm / 3-4 osoby  
Odłączana rączka Nie  
Typ dna Pełna technologia indukcyjna  
Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Wyłącznie patelnie, rondle i woki z linii Ingenio mogą być umieszczane w piekarnikach, dzięki odpinanym uchwytom, w które zostały wyposażone (upewnij się, że odpięto uchwyt). Naczynia nie mogą być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych i piecach konwekcyjnych.
W przypadku patelni: między 140°C a 190°C.
W przypadku patelni do smażenia naleśników: 165°C i 240°C.
Jest to temperatura optymalna do smażenia i obsmażania potraw. Wskaźnik ułatwia przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw w najlepszej temperaturze.
• Stosować plastikowe lub drewniane akcesoria, przypadku niektórych linii produktów można korzystać z metalowych akcesoriów, oprócz noży i trzepaczek (zob. instrukcje dot. użytkowania zamieszczone na opakowaniu lub instrukcje dołaczone do produktu).
• Nie należy kroić składników bezpośrednio na patelni.
• Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej. Niewielkie rysy i przetarcia nie wpływają na funkcjonalność naczynia.
• Po przyrządzeniu potrawy należy uważać, aby nie doszło do wygotowania wody. Pustej patelni nie należy także pozostawiać na elemencie grzejnym.
• Należy dobrać rozmiar elementu grzejnego lub wielkość palnika tak, aby płomień obejmował tylko dno patelni i nie przedostawał się na jej ścianki.
• Podczas smażenia patelnia musi znajdować się pod stałym nadzorem.
• Przed rozpoczęciem czyszczenia patelnia powinna ostygnąć.
• Aby usunąć z patelni wszelkie zanieczyszczenia, należy umyć ją w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Przed pierwszym użyciem powłokę nieprzywierającą patelni należy osuszyć i pokryć niewielką ilością oleju spożywczego. Usunąć nadmiar oleju.
• Po każdym użyciu naczynie należy umyć i wysuszyć.
Wygięcie patelni powstaje na skutek wstrząsu termicznego (nadmierne nagrzanie, kontakt rozgrzanej patelni z zimną wodą, umieszczenie rozgrzanej patelni na zimnej powierzchni itp.). Przed rozpoczęciem czyszczenia patelni należy pozostawić ją do ostygnięcia. Wygięcie patelni odbija się na jakości potraw.
Garnki nie mogą w żadnym wypadku być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych.
W tej kwestii należy zapoznać się z zaleceniami zamieszczonymi na opakowaniu produktu lub w dołączonej do niego instrukcji użytkowania.

W zależności od dostępnego asortymentu możliwe jest użycie większości metalowych akcesoriów z wyjątkiem noży, widelców i trzepaczek. Korzystając z metalowych akcesoriów, należy jednak zachować ostrożność. Należy unikać korzystania z ostrych akcesoriów oraz krojenia bezpośrednio wewnątrz patelni. Należy uważać, aby nie porysować powłoki nieprzywierającej.

Niemniej w celu wydłużenia okresu użytkowania patelni i garnków zdecydowanie odradzamy używanie metalowych przedmiotów. Należy wybrać plastikowe lub drewniane akcesoria.
Nie. Przyrządzanie potraw w wysokiej temperaturze nie przynosi znaczącego skrócenia czasu przyrządzania, a tym bardziej nie przekłada się na jakość potrawy. Zalecane jest przyrządzanie potraw w średnim zakresie temperatur. Innym ważnym uzasadnieniem dla powyższego zalecenia jest fakt, że wysoka temperatura może uszkodzić powłokę nieprzywierającą.
W celu przedłużenia żywotności powłoki, należy używać niewielkiej ilości oleju w trakcie smażenia lub grillowania. Nie potrzeba oleju podczas gotowania lub duszenia.
• ​Przegrzewanie patelni może skutkować powstawaniem brązowych lub niebieskich plam.
• Jeśli patelnia nie zostanie prawidłowo umyta po użyciu, resztki jedzenia pozostawione na patelni mogą powodować przebarwienia i przywieranie potraw po jej ponownym nagrzaniu.
• Wysoka zawartość żelaza w wodzie może powodować, że patelnia wygląda na zardzewiałą.
Patelnia z nieprzywierającą powłoką:
Produkty z powłoką nieprzywierającą zostały zaprojektowane w taki sposób, aby składniki do nich nie przywierały. Niemniej ważne jest utrzymanie patelni lub garnka w odpowiednim stanie. W tym celu należy stosować się do poniższych wskazówek: przed pierwszym użyciem natłuścić patelnię lub garnek, a następnie umyć i osuszyć. Procedurę tę należy okresowo powtarzać, jeżeli patelnia lub garnek są często myte w zmywarce do naczyń. Należy również unikać przegrzewania oraz rysowania powierzchni, zwłaszcza przy korzystaniu z metalowych akcesoriów (łopatek, chochli) lub podczas mycia szorstką gąbką.

Patelnia ceramiczna:
Powłoki ceramiczne odznaczają się niewielkimi właściwościami nieprzywierającymi w porównaniu z powłokami PTFE, zarówno pod względem walorów użytkowych, jak i =trwałości. Zalecamy przyrządzenie potraw na większej ilości tłuszczu. Naczynia te należy myć dokładniej, z użyciem nieznacznie większej ilości płynu do naczyń. W razie przypalenia potrawy zalecamy pozostawienie naczynia napełnionego wodą z mydłem, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości octu spirytusowego.
Z upływem czasu ceramiczne dno naczynia będzie pokrywać się zabrudzeniami, których usunięcie nie będzie możliwe. Nie wpływa to na walory użytkowe naczynia ani nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Naczynia ze stali nierdzewnej:
Aby potrawy nie przywierały do patelni ze stali nierdzewnej, należy ją uprzednio rozgrzać i zmniejszyć moc palnika. Rozgrzej patelnię na małym lub średnim ogniu przez jedną do dwóch minut. Aby sprawdzić, czy patelnia jest prawidłowo rozgrzana, można upuścić na nią kilka kropel wody. Jeśli krople odbijają się, oznacza to, że powierzchnia jest gotowa do gotowania. Po prawidłowym rozgrzaniu patelni, wlej na nią 2–3 łyżeczki oleju lub ilość odpowiednią do pokrycia dna patelni. Przed przystąpieniem do gotowania warto osuszyć produkty i ogrzać do temperatury pokojowej. Układając produkty na patelni, upewnij się, że słyszysz równomierne skwierczenie. Będzie to oznaczało, że między produktem a powierzchnią patelni tworzy się naturalna bariera zapobiegająca przywieraniu. Pozostaw potrawę i nie poruszaj nią, aż do uzyskania pożądanego poziomu wysmażenia. Naturalne cukry zawarte w potrawach karmelizują się na gotowanej powierzchni. Poprawiają one walory smakowe potrawy i w naturalny sposób unoszą ją nad powierzchnię patelni. Jeśli podczas kładzenia produktu na patelni słyszysz dźwięk, który przypomina bardziej trzeszczenie niż skwierczenie, oznacza to, że temperatura patelni jest zbyt wysoka, co może skutkować przywieraniem potraw.
NIE używaj sprayów zapobiegających przywieraniu.
Odbarwienie to jest normalną reakcją stali nierdzewnej na ciepło. Odbarwienia tego typu można bardzo łatwo wyczyścić. Użyj środka do czyszczenia stali nierdzewnej/miedzi lub po prostu wlej na patelnię odrobinę soku z cytryny lub octu i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Uchwyty z grubej warstwy stali nierdzewnej nagrzewają się bardzo wolno. Jednak uchwyty boczne mogą nagrzewać się szybciej niż długie uchwyty, ponieważ znajdują się one blisko korpusu patelni. Dlatego bardzo ważne jest, aby średnica palnika, na którym gotujesz, nie była większa od średnicy patelni. Czas, przez jaki patelnia pozostaje na palniku i jego moc także mają wpływ na to, jak długo uchwyty pozostaną chłodne w dotyku. Uchwyty ze stali nierdzewnej przymocowane do pokrywek nagrzewają się szybciej niż boczne uchwyty. Użycie patelni do zapiekania w piekarniku spowoduje nagrzanie wszystkich uchwytów do wysokiej temperatury. Zalecamy wyjmowanie patelni z piekarnika przy użyciu przeznaczonych do tego celu rękawic kuchennych.
Tak. Aby uniknąć tworzenia się małych białych kropek lub wżerów, przed dodaniem soli należy doprowadzić płyny do wrzenia, a następnie dobrze wymieszać. Możesz też posolić potrawy już po ich zdjęciu z patelni. Wżery nie wpływają na wydajność gotowania, ale mogą pogarszać wygląd stali nierdzewnej.
Biały nalot powstaje wskutek osadzania się minerałów obecnych w wodzie lub skrobi wydzielającej się z niektórych produktów podczas gotowania. Użyj środka do czyszczenia stali nierdzewnej/miedzi lub po prostu wlej na patelnię odrobinę soku z cytryny lub octu i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Zarysowania na stali nierdzewnej mogą powstawać na skutek używania metalowych akcesoriów. Zarysowania te nie mają jednak wpływu na jakość ani wydajność sprzętu. Zalecamy używanie przyborów kuchennych wykonanych z drewna lub plastiku. Zalecamy nieużywanie tłuczka do ziemniaków bezpośrednio w garnku do gotowania. Sól należy dodawać do wody dopiero po jej doprowadzeniu do wrzenia. Ziarna soli osadzają się na zimnej stali, a następnie pod wpływem ciepła topią się i uszkadzają powierzchnię naczynia. Aby zachować lśniący wygląd naczyń, zalecamy również czyszczenie ich środkiem przeznaczonym do stali nierdzewnej/miedzi co najmniej raz w miesiącu.
Patelnia z nieprzywierającą powłoką:
Wystarczy wymyć ją wodą z mydłem.
Patelnię należy myć po każdym użyciu, tak aby usunąć warstwę tłuszczu, który może przywrzeć do jej powierzchni. Przetarcie patelni papierowym ręcznikiem lub opłukanie jej wodą nie zapewnia usunięcia całości tłuszczu, który może ulec przypaleniu podczas następnego użycia, powodując powstawanie plam.
Patelni z nieprzywierającą powłoką nie należy czyścić przy użyciu proszku ani ostrych ściereczek. Do mycia patelni zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, najlepiej nadaje się nylonowa gąbka.

Patelnia ceramiczna:
Zalecamy ręczne mycie patelni ceramicznej z użyciem wody i łagodnego detergentu. Jest to najbardziej skuteczny sposób czyszczenia patelni.
Jeżeli patelnia nie jest wystarczająco czysta do przygotowywania normalnych potraw, do patelni można dodać niewielką ilość octu i wody, a następnie podgrzać. Mieszanka wody/octu pomoże wyczyścić patelnię. Po tej czynności opłukaj dokładnie patelnię, osusz ją i rozetrzyj na jej powierzchni niewielką ilość oleju, np. oleju słonecznikowego. Twoja patelnia będzie jak nowa.
W przypadku uporczywych plam możesz wpierw nawilżyć patelnię gorącą wodą, a następnie użyć dobrej jakości detergentu do odtłuszczania. Następnie, w razie konieczności, możesz wyczyścić patelnię za pomocą ostrej ściereczki z tworzywa sztucznego oraz niewielkiej ilości detergentu z dodatkiem ściernym.

Twarda patelnia anodowana:
Zaleca się ręczne czyszczenie patelni za pomocą miękkiej gąbki, co pozwoli na zachowanie długiego okresu jej przydatności.
Powłoka zewnętrzna stanowi ochronę naczyń kuchennych przed negatywnymi skutkami mycia. Należy więc bardzo uważać by nie uszkodzić tej powłoki, w związku z czym sugerujemy by unikać stosowania gąbek do szorowania (np. Scotch Brite).
W przypadku korzystania ze zmywarki zaleca się użycia łagodnych detergentów w płynie lub żelu.
Ponadto nie zaleca się zbyt intensywnego korzystania ze zmywarki.
Ręczne mycie bez stosowania gąbek ściernych przedłuży okres przydatności Twoich naczyń kuchennych.

Naczynia ze stali nierdzewnej:
Do codziennego czyszczenia wystarcza ciepła woda i płyn do mycia naczyń. Zalecamy dokładne mycie patelni po każdym użyciu, ponieważ resztki jedzenia pozostawione na patelni mogą powodować przebarwienia i przywieranie potraw.
W celu pozbycia się przywierających resztek jedzenia lub przebarwień i plam powstałych w wyniku zbyt wysokiej temperatury, zalecamy czyszczenie produktu środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej/miedzi. Można go używać zarówno do czyszczenia naczynia wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Jeżeli woda w Twoim domu ma wysoką zawartość żelaza, mogą pojawić się zardzewiałe przebarwienia. Aby usunąć takie zabrudzenia, użyj środka do czyszczenia stali nierdzewnej lub miedzi.
Niektóre części nadają się do mycia w zmywarce, a inne — nie.

Elementy nadające się do mycia w zmywarce:
  • Garnek/patelnia: Aby wydłużyć okres eksploatacji produktu, zalecamy tylko ręczne zmywanie. W przypadku mycia produktu w zmywarce zalecamy używanie łagodnych detergentów, takich jak płyny, żele lub proszek. Nie należy stosować tabletek ani saszetek do zmywarki. Korozyjne detergenty mogą powodować matowienie i odbarwianie niektórych części produktu. Ten rodzaj zużycia nie jest objęty gwarancją.

  • Specjalny uchwyt (na przykład z drewna lub odłączane uchwyty typu Ingenio): NIE. Te elementy należy myć ręcznie, najlepiej używając miękkiej strony gąbki.

  • Pokrywka (oprócz uchwytów na magnes): TAK.

  • Zdejmowane uchwyty na magnes do pokrywek: NIE, ponieważ może to spowodować ich rdzewienie.

  • Pokrywka z uszczelką na pojemnik do przechowywania: NIE, ponieważ może to spowodować jej deformację.

Aby wydłużyć okres eksploatacji patelni, zalecamy jej ręczne zmywanie przy użyciu nieściernej strony gąbki. W przypadku mycia produktu w zmywarce zalecamy używanie delikatnych środków, takich jak płyn lub żel.
Aby usunąć przypalone plamy z naczynia ze stali nierdzewnej, wlej do niego zimną wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie zaczekaj, aż woda wystygnie, i umyj naczynie. Zalecamy stosowanie odpowiednich środków czyszczących. Nie używaj proszków do szorowania metalu, druciaków ani innych czyszczących produktów ściernych.
Rączki i uchwyty mogą z biegiem czasu poluzować się z powodu częstego nagrzewania i stygnięcia materiału w miejscu mocowania. W razie potrzeby należy dokładnie dokręcić wkręt za pomocą odpowiedniego śrubokrętu, uważając przy tym, aby nie dokręcić zbyt mocno.
1) Na powierzchni patelni mogła powstać warstwa przypalonego osadu, co najczęściej jest skutkiem przegrzania zawartości. Tego typu zanieczyszczenia można zazwyczaj usunąć poprzez napełnienie patelni wodą z dodatkiem płynu do naczyń i pozostawienie patelni na noc. Następnie przetrzeć naczynie delikatnie miękką gąbką nasączoną roztworem sody oczyszczonej i wody. Powłokę nieprzywierającą należy następnie zabezpieczyć poprzez przetarcie powierzchni ręcznikiem papierowym nawilżonym niewielką ilością oleju spożywczego. 2) Patelnia mogła ulec przegrzaniu, co spowodowało uszkodzenie i odbarwienie powłoki nieprzywierającej. Częste przegrzewanie patelni prowadzi do pogorszenia właściwości powłoki nieprzywierającej. Czerwony wskaźnik Thermo-Spot w patelniach informuje o osiągnięciu optymalnej temperatury smażenia. Gdy wskaźnik zmienia kolor na czerwony, należy zmniejszyć ilość dostarczanego ciepła, aby utrzymać temperaturę na stałym poziomie. Patelni nie należy podgrzewać dalej, ponieważ doprowadzi to do przegrzania powłoki nieprzywierającej. 3) W przypadku patelni mytych w zmywarce do naczyń należy nanieść na powłokę nieprzywierającą warstwę oleju spożywczego, co ma na celu zapobieganie jej wysychaniu oraz utracie właściwości.
1) Patelnia była podgrzewana w zbyt wysokiej temperaturze lub na niewłaściwym źródle ciepła, co spowodowało odkształcenie jej dna. 2) Oprócz tego należy unikać polewania rozgrzanej patelni zimną wodą oraz zanurzania jej w zimnej wodzie. Gwałtowna zmiana temperatury może być przyczyną odkształcenia dna.
Ustawiając patelnię na palniku gazowym, należy zwrócić uwagę na liczbę podpórek. Małe patelnie często wymagają trzech punktów podparcia. Takie ruszty są dostarczane wraz z kuchenkami gazowymi lub mogą być nabywane oddzielnie.
Upuszczenie lub uderzanie naczynia może doprowadzić do deformacji krawędzi aluminiowych naczyń. (Naczynie nie odkształci się wskutek gotowania.)
NIE. Naczynia kuchenne TEFAL/T-fal z powłoką nieprzywierającą nie zawierają PFOA. Potwierdzają to regularnie niezależne laboratoria, które sprawdzają gotowe produkty pod kątem braku PFOA. Badania prowadzone są od 2003 r. przez niezależne laboratoria w wielu krajach (Aromalyse i Ianesco we Francji, TüvSud w Hongkongu i SGS w Chinach). Badania systematycznie wykazują, że powłoki nieprzywierające w produktach Tefal/T-fal nie zawierają PFOA.
Nie. Powłoka nieprzywierająca jest nanoszona na wczesnym etapie procesu produkcji.
W warunkach normalnego użytkowania domowego zużycie powłoki nieprzywierającej występuje bardzo rzadko. Prawidłowe użytkowanie i utrzymanie pozwolą na zachowanie właściwości użytkowych przez dłuższy czas. W większości przypadków zużycie powłoki nieprzywierającej jest skutkiem nadmiernego nagrzania, zarysowania lub szorowania podczas czyszczenia.
Tefal/T-fal w ramach swojego zobowiązania do zapewnienia najwyższej jakości zamieszcza na produktach z powłoką nieprzywierającą specjalną informację dotyczącą zdrowia i środowiska. Zobowiązanie to stanowi gwarancję, że produkty Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą są wolne od PFOA, ołowiu i kadmu, a zatem bezpieczne dla środowiska i zdrowia użytkownika. Informacje na temat wpływu na środowisko powstały w oparciu o regularne badania przeprowadzane przez niezależne laboratoria w wielu krajach (INERIS we Francji, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS w Wielkiej Brytanii, FABES Labs w Niemczech, MB Labs w Kanadzie, SGS w Chinach). Powyższe zobowiązanie można znaleźć na stronach marki Tefal/T-fal, a także na opakowaniu naczyń kuchennych Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą.
Panuje obecnie spore zamieszanie w kwestii powłok nieprzywierających, które kojarzone są z PFOA. Powłoki nieprzywierające Tefal/T-fal są wykonane z PTFE, czyli politetrafluoroetylenu, który jest bezpieczny dla zdrowia, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA. PFOA i PTFE to dwa zupełnie różne związki. Mówiąc krótko: naczynia kuchenne Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą są wykonane z PTFE i nie zawierają PFOA. Oprócz tego od ponad 20 lat Groupe SEB realizuje swoje zobowiązanie do niestosowania w swoich produktach kuchennych Tefal/T-fal ołowiu oraz kadmu, co stanowi gwarancję ich pełnego bezpieczeństwa.
PFOA to skrót od angielskiej nazwy kwasu perfluorooktanowego. Tefal/T-fal zobowiązuje się do niestosowania w swoich gotowych produktach PFOA, ołowiu, kadmu oraz do zagwarantowania, że produkty z powłoką nieprzywierającą Tefal/T-fal są bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i użytkownika.
W powłokach nieprzywierających oraz ceramicznych naczyń kuchennych Tefal/T-fal nie znajduje się ani kadm, ani ołów. Od ponad 20 lat nie stosujemy ich do projektowania i w produkcji naszych naczyń kuchennych. Informacje na temat wpływu na środowisko znajdują się na opakowaniu każdego produktu Tefal/T-fal z powłoką nieprzywierającą.
Powłoka nieprzywierająca Tefal/T-fal jest wykonana z polimeru o nazwie politetrafluoroetylen (PTFE). To dzięki temu związkowi produkty nie przywierają do naczyń. PTFE to obojętna chemicznie substancja, która nie wchodzi w reakcje z żywnością, wodą ani domowymi środkami czyszczącymi, co potwierdzają organy ds. zdrowia publicznego w Europie i USA (ANSES, EFSA, FDA). Jest także całkowicie bezpieczna dla zdrowia w razie wprowadzenia do organizmu. Bezpieczeństwo powłok nieprzywierających z PTFE w naczyniach kuchennych zostało potwierdzone przez wspomniane organy ds. zdrowia publicznego. O bezpieczeństwie PTFE świadczy fakt, że związek ten jest szeroko stosowany w medycynie jako materiał wykorzystywany w rozrusznikach serca oraz drobnych rurkach, które zastępują naczynia krwionośne. Znajduje także zastosowanie w procedurach chirurgicznych ratujących zdrowie pacjentów z poważnymi zaburzeniami pracy nerek. PTFE są także częściowo powlekane niektóre protezy stawów.
Najszybszym sposobem na sprawdzenie, czy patelnia nadaje się do podgrzewania na kuchence indukcyjnej, jest wykonanie prostego testu magnesu. Jeżeli magnes przywrze do dna patelni, oznacza to, że nadaje się ona do podgrzewania na kuchence indukcyjnej.
Trudno podać dokładną liczbę lat, ponieważ trwałość użytkowa zależy od warunków i częstotliwości użytkowania. Aby przedłużyć trwałość użytkową, należy chronić urządzenie przed nadmiernymi temperaturami oraz nie dopuszczać do podgrzewania bez wody wewnątrz niego. Wystarczająca jest średnia lub niska temperatura. Nie należy przechowywać w patelni słonego lub kwaśnego ugotowanego pożywienia przez dłuższy czas (dzień lub dłużej).
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.