TEFAL EASY FRY CLASSIQUE EY201

EASY FRY CLASSIQUE EY201 Zdrowy sposób na codzienne smażenie 

Ciesz się chrupkimi i smacznymi potrawami przygotowywane z niewielką ilością lub bez tłuszczu*. Dzięki dużej pojemności możesz przygotować do 5 porcji (4,2 l) pysznego jedzenia - idealnie, gdy gotuje się dla przyjaciół i rodziny. W urządzeniu Easy Fry można nie tylko smażyć, ale również grillować, opiekać i piec wszystkie Twoje ulubione potrawy w bardzo krótkim czasie!

*Wiele potraw nie wymaga użycia oleju.

Numer referencyjny produktu: EY201815

Nowa frytownica niskotłuszczowa pozwala przygotować chrupkie i smaczne potrawy smażone z niewielką ilością lub nawet całkowicie bez tłuszczu* 

Easy Fry to zdrowszy sposób na codzienne smażenie chrupkich potraw. Smaż, opiekaj, grilluj i piecz ulubione dania z niewielką ilością lub bez tłuszczu*. Technologia Air Pulse zapewnia cyklonowy obieg gorącego powietrza, dzięki któremu potrawy uzyskują wspaniałą chrupkość. Ciesz się szerokim wachlarzem możliwości bez żadnego wysiłku, dzięki regulowanej temperaturze i timerowi. Unikalny koszyk zapewnia pojemność XL w kompaktowej i nowoczesnej formie.

*Wiele przepisów nie wymaga użycia oleju

Podstawowe informacje
  • Pyszne i zdrwe posiłki dla całej rodziny

    Pojemność XL 

    Przygotuj do 6 porcji jednocześnie dzięki pojemności 4,2 l.

  • Wszechstronność w kuchni

    Gotowanie na 4 sposoby

    Frytkownica pozwala na smażenie, opiekanie, grillowanie i pieczenie. Uzyskasz dzięki temu szeroką gamę potraw!

  • Doskonałe rezultaty kulinarne

    Wysoka precyzja regulacji temperatury 

    Możesz z łatwością dostosować temperaturę z dużą dokładnością, od 80°C do 200°C. Pozwala to osiągnąć perfekcyjne rezultaty za każdym razem.

  • Łatwe czyszczenie

    Doskonała czystość

    Możliwość mycia w zmywarce 

  • Wygoda i bezpieczeństwo

    Automatyczny wyłącznik

    Frytkownica wyłącza się sama przy pomocy timera z sygnałem dźwiękowym.

  • Zdrowe smażenie

    Potrawy bez tłuszczu

    Teraz możesz smażyć, grillować, opiekać i piec wszystkie ulubione potrawy z niewielką ilością lub bez tłuszczu*. Wybierz dowolne danie, od chrupiących kawałków kurczaka po muffiny z kawałkami czekolady, domowe frytki lub pyszne krewetki. Spraw sobie przyjemność!

    *Wiele przepisów nie wymaga użycia oleju.

  • Wygodna w użyciu

    Chroniona patentem konstrukcja koszyka

    Bez problemu wyjmiesz kratkę z koszyka, co pozwoli wychwycić tłuszcz na dnie. Wszystko to dla zdrowszych potraw i łatwego czyszczenia.

  • Wygodna w przechowywaniu

    Kompaktowe urządzenie 

    Frytkownica posiada kompaktową formę, przy jednoczesnym zachowaniu pojemności XL.

Akcesoria
Właściwości
Moc 1500  
Pojemność 1,2  kg
Minutnik    
Włącznik/Wyłącznik    
Automatyczne wyłączanie    
Można myć w zmywarce - informacje szczegółowe Drawer + cooking grid  
Wskazówki i instrukcja obsługi
Często zadawane pytania
Wystarczy dodać 1 miarkę wybranego oleju do frytkownicy ActiFry, aby uzyskać lekkie i chrupiące frytki. W zależności od upodobań można dodać jeszcze jedną miarkę oleju, aby uzyskać bardziej delikatny smak.
Przed rozpoczęciem przyrządzania pocięte paski ziemniaków należy umyć dwa razy w wodzie, aby usunąć z nich nadmiar skrobi. Bardzo ważne jest wcześniejsze dokładne osuszenie ziemniaków ściereczką i usunięcie pozostałości wody ręcznikiem papierowym. W przypadku przygotowywania frytek mrożonych, które są już pokryte olejem, nie należy dodawać oleju, ponieważ spowoduje to ich rozmiękanie. W przypadku korzystania z wersji 2 w 1 (misa + taca) po przygotowaniu i wyjęciu potrawy na tacy należy pozostawić jeszcze frytki w naczyniu przez około 2 do 5 minut, aby były bardziej chrupiące.
Nie ma potrzeby używania oleju, ponieważ frytki mrożone już go zawierają.
Powodów może być kilka:
• Nie użyto odpowiedniego gatunku ziemniaków.
• Ziemniaki nie zostały dostatecznie umyte i wysuszone przed smażeniem i wciąż zawierają zbyt wiele skrobi.
• Frytki są zbyt grube. Pokrój frytki na cieńsze kawałki.
• Nie użyto dostatecznej ilości oleju. Zwiększ ilość oleju.
• Filtr jest zanieczyszczony. Wyczyść filtr.
Od wielkości frytki zależy, jak bardzo jest chrupiąca lub miękka.
Im cieńsze frytki, tym bardzie są chrupiące i odwrotnie, im grubsze frytki, tym bardziej miękkie są w środku.
W zależności od preferencji można zmienić czas przygotowywania oraz grubość frytek: cienkie: 8 x 8 mm/Standard: 10 x 10 mm/Grube: 13 x 13 mm.
Aby osiągnąć lepsze wyniki, umyć całe ziemniaki, a następnie włożyć pokrojone ziemniaki do naczynia z wodą, aby je opłukać.
W ten sposób można usunąć możliwie jak najwięcej skrobi, aby frytki nie sklejały się.
Osuszyć za pomocą chłonnego ręcznika papierowego.
Frytki powinny być całkowicie suche przed rozpoczęciem przygotowywania.
Można zmieniać doznania i używać różnych rodzajów oleju!
Oleje zwykłe: oliwa z oliwek, olej rzepakowy*, olej z pestek winogron, olej kukurydziany, olej archaidowy, olej słonecznikowy, olej sojowy*
Oleje smakowe: z aromatycznymi ziołami, z chilli, czosnkiem, cytryną itp.
Oleje specjalne: z orzechów laskowych*, sezamowy*, z krokosza bawierskiego*, migdałowy*, z awokado*, arganowy* itp.
Odradzamy używanie oleju z orzechów włoskich, który nadaje potrawom zjełczały posmak po gotowaniu.
(* produkt oznaczony przez producenta jako olej do gotowania).
Nie przekraczać zalecanej maksymalnej ilości ani czasu działania określonych w tabeli przepisu, gdyż wiąże się to z ryzykiem uzyskania innego niż pożądany rezultatu i uszkodzenia urządzenia.
Nie zalecamy używania detergentów innych niż płyn do mycia naczyń.
Urządzenie należy czyścić miękką gąbką nasączoną niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Nie należy stosować silnie działających środków, takich jak gąbki do szorowania lub środki ścierne. Nie należy używać żadnych specjalnych środków do czyszczenia metalu. Nie należy płukać urządzenia w wodzie.
W przypadku przygotowywania frytek mrożonych, które są już pokryte olejem, nie należy dodawać oleju.
W przypadku podejrzeń, że doszło do uszkodzenia silnika należy zanieść urządzenie do autoryzowanego punktu serwisowego.
Prawdopodobnie potrawa została posolona w trakcie gotowania. Nie należy solić potraw przed zakończeniem cyklu gotowania, aby uniknąć zarysowania miski urządzenia ActiFry.
W przypadku modeli z tacą nie należy używać żadnych metalowych akcesoriów, aby na dłużej zachować najwyższą jakość urządzenia.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Temperatura robocza frytkownicy Actifry pod koniec smażenia wynosi około 180°C (160°C wewnątrz potrawy).
Tak, to prawdziwie wielofunkcyjne urządzenie, które można wykorzystać do przygotowywania różnych potraw.
Urządzenie można wykorzystać do różnych przepisów, od przystawek pod desery.
Można również przygotować chrupiące frytki, delikatnego kurczaka lub nawet ciasto owocowe...
Najlepszym miejscem na przechowywanie ziemniaków jest piwnica lub inne chłodne (6-8°C), ciemne miejsce.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.