Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
W pojemniku od blendera lub misce wymieszaj jajka, olej kokosowy oraz 2 łyżki syropu klonowego.
Dodaj ok. 3/4 mleka, pastę z ziarenek wanilii i dajej mieszaj.
Wsyp mąkę z wmieszaną sodą i solą, wymieszaj
Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj pozostałą część mleka i jeszcze raz wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.
Ciasto powinno przypominać dość gęstą śmietanę, ale powinno też bez problemu ściekać z łyżki
Na patelni rozgrzej odrobinę masła (tylko przed smażeniem pierwszej tury placków)
Wylewaj po ok. pół łyżki ciasta w kilka miejsc formując okręgi. Przykryj pokrywką i poczekaj ok. 2-3 minut, aż placki ładnie się zezłocą
Przekręć placki na drugą stronę i smaż jeszcze przez moment - ponownie pod przykryciem.
Naleśniki podawaj z małym kleksem bitej śmietany, wcześniej ubitej na sztywno i schłodzonej w lodówce, a także z dużą ilością owoców. Dodatkowo posyp naleśniki płatkami kokosa i delikatnie polej syropem klonowym.
Z przepisu otrzymasz ok. 20 naleśników o średnicy 5-6 cm.
Placki smaż na dość niskim ogniu. Po uformowaniu trzeba je koniecznie przykryć pokrywką, aby wyrosły.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.