Rozpływający się w ustach pudding czekoladowy

Rozpływający się w ustach pudding czekoladowy

Desery

  • 4

    Liczba osób

  • Tanie składniki

    Koszt

  • Średniej trudności

    Trudność

  • Czas przygotowania

  • Czas gotowania

  • yes

    Pysznie i zdrowo &

Pysznie i Zdrowo
Wartość odżywcza 

W kuchni stawiamy na smaczne, zdrowe i proste do

Składniki

  • 120 g zwykłej czekolady (co najmniej 64% proszku kakaowego)
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3 białka ubite na sztywno
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki zwykłej mąki

Przygotowanie

Umieścić czekoladę i masło w żaroodpornej misce i rozpuścić je w kąpieli wodnej. Utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać mąkę. Dodać mieszaninę stopionej czekolady i rozpuszczonego masła. W trzecim naczyniu ubić białka jaj, a następnie delikatnie połączyć je z resztą składników. Wlać ciasto do kubeczków i zamknąć je pokrywkami. Umieścić w koszu nr 3.

Gotować na parze przez 15 minut wraz z przystawką i głównym daniem.

Zdjąć pokrywki tuż przed podaniem. Podawać na ciepło lub na zimno.