Pudding czekoladowy - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pudding czekoladowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 230 g Gorzka czekolada do gotowania

  • 30 cl Pełnotłusta śmietana

  • 2 Jajka

  • 2 Żółtka

  • 30 cl Mleko

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Posiekaj czekoladę, a następnie przesyp ją do miski.

Etap 2 /5

Do małego rondla wlej śmietanę i zagotuj (ok. 5 minut). Polej czekoladę wrzącą śmietaną, poczekaj 30 sekund, a następnie mieszaj szpatułką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj całe jajka, a następnie żółtka, ostrożnie mieszając. Na koniec wlej mleko.

Etap 3 /5

Wlej wszystko do 8 małych szklanych słoików, zamknij wieczka lub nałóż folię spożywczą. Pod spód naczynia włóż ściereczkę do naczyń i umieść na nim słoiki.

Etap 4 /5

Wlej wodę do zbiornika. Włóż standardową tacę do miski i umieść na niej naczynie. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 25 minut.

Etap 5 /5

Po ugotowaniu wyjmij naczynie i pozostaw czekoladowe pucharki do ostygnięcia. Następnie włóż je do lodówki na kilka godzin.