Świąteczne klopsiki z żurawiną
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g Wieprzowina
200 g Boczek wędzony
1 goździk Czosnek
4 Jałowiec
1 gałąź Rozmaryn
4 łyżka Gin
Sól, pieprz
5 łyżka Sos sojowy
5 łyżka Miód
4 łyżka Ocet jabłkowy
1 łyżeczka Mąka kukurydziana
50 g Żurawina
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ten przepis wymaga pozostawienia mięsa w marynacie na noc. Mięso i boczek wieprzowy pokrój na 5 cm kawałki. Obierz ząbek czosnku i drobno go posiekaj. Zmiażdż jagody jałowca i drobno posiekaj liście rozmarynu. W dużej misce połącz wszystkie składniki z ginem i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w lodówce na noc.
Etap 2 /6
Następnego dnia wyjmij marynowane mięso i przepuść je przez drobną maszynkę do mięsa. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, drobno posiekaj mięso bardzo ostrym nożem. Farsz lekko dopraw solą, następnie wymieszaj szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Z farszu formuj kulki o masie około 50 g każda i włóż je do lodówki.
Etap 3 /6
W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet jabłkowy, mąkę kukurydzianą i żurawinę. Jeśli owoce żurawiny są duże, przekrój je na pół.
Etap 4 /6
Umieść klopsiki na blasze do grillowania w Easy Fry i uruchom program NUGGETS w temperaturze 200°C na 15 minut.
Etap 5 /6
Do średniego rondla wlej sos z żurawiną i dodaj klopsiki. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Obtaczaj klopsiki w sosie, aby dobrze je pokryć i by nabrały ładnej glazury.
Etap 6 /6
Podawaj natychmiast. Smacznego!