Żeberka w sosie własnym
Krzysztof Szczepaniak (@szczypior_gotuje)
Przepis według Krzysztof Szczepaniak (@szczypior_gotuje)

Żeberka w sosie własnym

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 kg Żeberek wieprzowych

  • 2 Duże cebule

  • 50 ml Margaryny do smażenia (Rama)

  • 1 l Bulionu warzywnego

  • 100 ml Wody

  • 3 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżeczka Pieprzu

  • 1 łyżeczka Papryki czerwonej słodkiej

  • 4 Liście laurowe

  • 1 gałązka Świeżego tymianku

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Przygotuj składniki. Pokrój cebulę w kostkę, a żeberka podziel na kawałki.

Etap 2 /11

Na rozgrzanej margarynie podsmaż żeberka z obu stron i przełóż je na osobny talerz.

Etap 3 /11

Na pozostały tłuszcz dodaj cebulę i podsmaż.

Etap 4 /11

Do podsmażonej cebuli dodaj żeberka, układając je w płaskiej pozycji.

Etap 5 /11

Dodaj przyprawy oraz bulion.

Etap 6 /11

Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 7 /11

Ugotowane żeberka przełóż na talerz.

Etap 8 /11

Odcedź przez sito wywar z gotowania. Przecedzony wywar dodaj z powrotem do garnka.

Etap 9 /11

Do połowy szklanki wody dodaj mąkę i wymieszaj.

Etap 10 /11

Zawiesinę z mąki dodaj do garnka i wymieszaj. Zredukuj.

Etap 11 /11

Polej żeberka sosem.