Żeberka w sosie własnym
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Żeberek wieprzowych
2 Duże cebule
50 ml Margaryny do smażenia (Rama)
1 l Bulionu warzywnego
100 ml Wody
3 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Soli
1 łyżeczka Pieprzu
1 łyżeczka Papryki czerwonej słodkiej
4 Liście laurowe
1 gałązka Świeżego tymianku
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przygotuj składniki. Pokrój cebulę w kostkę, a żeberka podziel na kawałki.
Etap 2 /11
Na rozgrzanej margarynie podsmaż żeberka z obu stron i przełóż je na osobny talerz.
Etap 3 /11
Na pozostały tłuszcz dodaj cebulę i podsmaż.
Etap 4 /11
Do podsmażonej cebuli dodaj żeberka, układając je w płaskiej pozycji.
Etap 5 /11
Dodaj przyprawy oraz bulion.
Etap 6 /11
Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 7 /11
Ugotowane żeberka przełóż na talerz.
Etap 8 /11
Odcedź przez sito wywar z gotowania. Przecedzony wywar dodaj z powrotem do garnka.
Etap 9 /11
Do połowy szklanki wody dodaj mąkę i wymieszaj.
Etap 10 /11
Zawiesinę z mąki dodaj do garnka i wymieszaj. Zredukuj.
Etap 11 /11
Polej żeberka sosem.