Aksamitne puree truflowe pod chrupiącym chrustem
Przepis według Bartolomeo

Aksamitne puree truflowe pod chrupiącym chrustem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 porcje

  • 500 g ziemniaków

  • 50 g masła

  • 15 ml oliwy truflowej

  • 100 g śmietany 18%

  • 1 łyżeczka soli

  • 0.5 łyżeczka pieprzu

  • 250 ml wody

  • 1 Szczypiorek

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Dokładnie umyj i obierz ziemniaki, ale skórek nie wyrzucaj. Ziemniaki pokrój na 8 części.

  • 500g ziemniaków

Etap 2 /10

Skórki ziemniaków pokrój w poprzek na drobne paseczki, a następnie wypłucz dokładnie kilka razy w zimnej wodzie. Potem dokładnie osusz na ściereczce lub ręczniku.

  • 500g ziemniaków

Etap 3 /10

Osuszone skórki ziemniaków wsyp do misy Cook4me i nałóż pokrywę Extra Crisp. Czas pieczenia na pokrywie nastaw na 10 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 500g ziemniaków
  • Extra Crisp

Etap 4 /10

Zdejmij pokrywę, zamieszaj pieczone skórki i znów nałóż pokrywę i ponownie nastaw na 10 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Extra Crisp

Etap 5 /10

Zdejmij pokrywę Extra Crisp i sprawdź czy skórki są chrupiące. Jeśli tak przejdź do następnego kroku, jeśli nie, nastaw na dodatkowe 5 min w temp. 180 stopni.

  • Extra Crisp

Etap 6 /10

Przełóż do innego naczynia upieczone skórki z misy urządzenia. Do urządzenia wlej wodę i wstaw koszyk do gotowania na parze, w którym umieść wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki.

  • 500g ziemniaków
  • 250ml wody

Etap 7 /10

W rondlu na wolnym ogniu rozpuść masło i ciągle mieszając, poczekaj, aż osiągnie złocisty kolor i pojawią się w nim grudki koloru bursztynowego. Wtedy zdejmij z ognia i przelej do innego naczynia, aby uniknąć przypalenia. Odstaw w chłodne miejsce na 5 minut.

  • 50g masła

Etap 8 /10

Do ostudzonego zrumienionego masła dodaj oliwę truflową i wymieszaj. Następnie dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Na koniec dodaj po łyżce śmietanę ciągle mieszając.

  • 50g masła
  • 15ml oliwy truflowej
  • 100g śmietany 18%
  • 1łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka pieprzu

Etap 9 /10

Gdy ziemniaki się ugotują, przełóż je do miski i rozgnieć używając tłuczka, praski lub specjalnej końcówki blendera. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę masła, przypraw i śmietany i dokładnie wymieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Etap 10 /10

Gotowe puree przełóż do naczynia i posyp upieczoną wcześniej skórką oraz szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić oliwą truflową.

  • 15ml oliwy truflowej
  • 1 Szczypiorek