Aksamitne puree truflowe pod chrupiącym chrustem
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
500 g ziemniaków
50 g masła
15 ml oliwy truflowej
100 g śmietany 18%
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczka pieprzu
250 ml wody
1 Szczypiorek
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Dokładnie umyj i obierz ziemniaki, ale skórek nie wyrzucaj. Ziemniaki pokrój na 8 części.
Etap 2 /10
Skórki ziemniaków pokrój w poprzek na drobne paseczki, a następnie wypłucz dokładnie kilka razy w zimnej wodzie. Potem dokładnie osusz na ściereczce lub ręczniku.
Etap 3 /10
Osuszone skórki ziemniaków wsyp do misy Cook4me i nałóż pokrywę Extra Crisp. Czas pieczenia na pokrywie nastaw na 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Etap 4 /10
Zdejmij pokrywę, zamieszaj pieczone skórki i znów nałóż pokrywę i ponownie nastaw na 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Etap 5 /10
Zdejmij pokrywę Extra Crisp i sprawdź czy skórki są chrupiące. Jeśli tak przejdź do następnego kroku, jeśli nie, nastaw na dodatkowe 5 min w temp. 180 stopni.
Etap 6 /10
Przełóż do innego naczynia upieczone skórki z misy urządzenia. Do urządzenia wlej wodę i wstaw koszyk do gotowania na parze, w którym umieść wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki.
Etap 7 /10
W rondlu na wolnym ogniu rozpuść masło i ciągle mieszając, poczekaj, aż osiągnie złocisty kolor i pojawią się w nim grudki koloru bursztynowego. Wtedy zdejmij z ognia i przelej do innego naczynia, aby uniknąć przypalenia. Odstaw w chłodne miejsce na 5 minut.
Etap 8 /10
Do ostudzonego zrumienionego masła dodaj oliwę truflową i wymieszaj. Następnie dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Na koniec dodaj po łyżce śmietanę ciągle mieszając.
Etap 9 /10
Gdy ziemniaki się ugotują, przełóż je do miski i rozgnieć używając tłuczka, praski lub specjalnej końcówki blendera. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę masła, przypraw i śmietany i dokładnie wymieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Etap 10 /10
Gotowe puree przełóż do naczynia i posyp upieczoną wcześniej skórką oraz szczypiorkiem. Można dodatkowo skropić oliwą truflową.