Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Arancini

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Cebula

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 100 g Ryż do risotto

  • 0.5 l Bulion warzywny

  • 115 g Tarty parmezan

  • 1 Jajko

  • 90 g Bułka tarta

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz cebulę i pokrój na plasterki. Wlej oliwę z oliwek na patelnię i smaż cebulę, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż przez minutę. Wlej połowę bulionu i poczekaj, aż ryż wchłonie płyn, ciągle mieszając. Wlej pozostały bulion i powtarzaj czynność, aż ryż się ugotuje. Wsyp parmezan i dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż risotto ostygnie w temperaturze pokojowej.

  • 1 Cebula
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 100g Ryż do risotto
  • 0.5l Bulion warzywny
  • 115g Tarty parmezan

Etap 2 /5

W głębokim naczyniu ubij jajko. Do drugiego głębokiego naczynia wsyp bułkę tartą. Uformuj kulki z risotto o średnicy około 3 cm. Zanurz kulki w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej. Włóż je do lodówki na 45 minut.

  • 1 Jajko
  • 90g Bułka tarta

Etap 3 /5

Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 10 minut. Wyłóż płytę w szufladzie 1 papierem do pieczenia i ułóż na nim arancini. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 10 minut. Wyłóż płytę w szufladzie 2 papierem do pieczenia i ułóż na nim arancini. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.

Etap 4 /5

W połowie gotowania obróć arancini.

Etap 5 /5

Podawaj bez sosów lub z czerwonym albo zielonym pesto.