Arancini
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 45 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Cebula
1 łyżka Oliwa z oliwek
100 g Ryż do risotto
0.5 l Bulion warzywny
115 g Tarty parmezan
1 Jajko
90 g Bułka tarta
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz cebulę i pokrój na plasterki. Wlej oliwę z oliwek na patelnię i smaż cebulę, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż przez minutę. Wlej połowę bulionu i poczekaj, aż ryż wchłonie płyn, ciągle mieszając. Wlej pozostały bulion i powtarzaj czynność, aż ryż się ugotuje. Wsyp parmezan i dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż risotto ostygnie w temperaturze pokojowej.
Etap 2 /5
W głębokim naczyniu ubij jajko. Do drugiego głębokiego naczynia wsyp bułkę tartą. Uformuj kulki z risotto o średnicy około 3 cm. Zanurz kulki w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej. Włóż je do lodówki na 45 minut.
Etap 3 /5
Umieść kulki ryżowe w urządzeniu wyposażonym w płytę. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 4 /5
W połowie gotowania obróć arancini.
Etap 5 /5
Podawaj bez sosów lub z czerwonym albo zielonym pesto.