Babeczki miętowo-czekoladowe
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
2 Jajka
70 g Cukier
100 g Czekolada
70 g Masło
90 g Mąka
3 Proszek do pieczenia (3 g)
1 Olejek z mięty pieprzowej
1 szczypta Sól
60 g Mascarpone
40 g Bardzo miękkie masło
100 g Cukier puder
100 ml Bardzo zimna bita śmietana kremówka 30%
1 Olejek z mięty pieprzowej
3 łyżka Wiórki czekoladowe
6 Świeże małe liście mięty
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Do nieprzywierającego rondla włóż połamaną na kawałki czekoladę. Włóż nieprzywierającą formę do Cake Factory. Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
100g Czekolada 70g Masło
Etap 2 /7
W tym czasie ubij szybko jajka, cukier ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2 Jajka 70g Cukier 1szczypta Sól
Etap 3 /7
Dobrze wymieszaj masło i roztopioną czekoladę, a następnie wlej masę do jaj z cukrem. Dodaj olejek eteryczny z mięty pieprzowej. Wymieszaj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, a następnie bardzo szybko ubijaj. Wlej do formy na muffiny. Włóż foremki do Cake Factory.
2 Jajka 70g Cukier 100g Czekolada 70g Masło 90g Mąka 3 Proszek do pieczenia (3 g) 1 Olejek z mięty pieprzowej
Forma na 6 muffinek
Etap 4 /7
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 5 /7
W tym samym czasie ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj ser mascarpone i olejek eteryczny z mięty pieprzowej. Wymieszaj. Na koniec dodaj stopniowo śmietanę, stale ubijając aż do uzyskania ładnego, gęstego kremu. Napełnij kremem rękaw cukierniczy i schowaj do lodówki.
60g Mascarpone 40g Bardzo miękkie masło 100g Cukier puder 100ml Bardzo zimna bita śmietana kremówka 30% 1 Olejek z mięty pieprzowej
Etap 6 /7
Po upieczeniu włóż babeczki do lodówki na 30 minut.
Etap 7 /7
Udekoruj babeczki ubitym kremem, polej czekoladą i dodaj listek mięty.
3łyżka Wiórki czekoladowe 6 Świeże małe liście mięty