Babeczki tiramisu
- Całkowity czas 1 godz. 38 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 38 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
200 g Mąka
10 g Proszek do pieczenia
4 Białka
160 g Cukier
160 g Roztopione masło
100 ml Mleko
300 ml Kawa espresso
300 ml Chuda śmietana
300 g Mascarpone
4 g Cukier puder
2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /10
(CIASTO) W misie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Etap 2 /10
Ubij białka na pianę, a następnie ostrożnie dodaj do mąki.
Etap 3 /10
Roztop masło w nieprzywierającym naczyniu zgodnie z programem i podanym czasem, a następnie dodaj roztopione masło do masy. Dodaj trochę więcej mleka i wymieszaj.
Etap 4 /10
Rozdziel masę równo do foremek, a następnie umieść je w Cake Factory.
Etap 5 /10
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 6 /10
Nie wyciągając z formy, polej każde ciastko małą ilością kawy. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Etap 7 /10
(LUKROWANIE) Ubij śmietanę, następnie dodaj mascarpone, cukier puder i wanilię.
Etap 8 /10
Umieść masę w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy.
Etap 9 /10
Udekoruj babeczki lukrem z mascarpone. Przechowuj w lodówce, aż do momentu spożycia.
Etap 10 /10
Posyp kakaem w proszku przed podaniem.