Barszcz wigilijny wg Pati Sołtysik
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Barszcz wigilijny wg Pati Sołtysik

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 750 g Buraki

  • 80 g Seler

  • 100 g Pietruszka

  • 0.5 szt. Cebula

  • 80 g Por

  • 3 szt. Czosnek

  • 20 g Grzyby suszone

  • 5 szt. Liście laurowe

  • 1 łyżeczka Goździki

  • 8 szt. Ziele angielskie

  • 1 łyżeczka Majeranek

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

  • 1 łyżeczka Chrzan

  • Sól i pieprz

  • 300 ml Zakwas z buraków

  • 2.5 l Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki.

  • 750g Buraki
  • 80g Seler
  • 100g Pietruszka
  • 0.5szt. Cebula
  • 80g Por
  • 3szt. Czosnek
  • 20g Grzyby suszone
  • 5szt. Liście laurowe
  • 1łyżeczka Goździki
  • 8szt. Ziele angielskie
  • 1łyżeczka Majeranek
  • 1łyżeczka Sok z cytryny
  • 1łyżeczka Chrzan
  • Sól i pieprz
  • 300ml Zakwas z buraków
  • 2.5l Woda

Etap 2 /5

Buraki obrać i pokroić w kawałki. Obrać również korzeń selera.

  • 750g Buraki
  • 80g Seler

Etap 3 /5

Wszystkie suche składniki i przyprawy włożyć do urządzenia. Następnie zalać wodą oraz zakwasem.

Etap 4 /5

Gotujemy pod wysokim ciśnieniem.

Etap 5 /5

Podajemy z uszkami. Smacznego!