Barszcz biały - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Barszcz biały

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 Jajko

  • 250 g Ziemniaki

  • 60 cl Bulion drobiowy

  • 1 Kiełbasa

  • 4 Liść laurowy

  • 1 łyżeczka Pieprz

  • 1 łyżeczka Sól

  • 30 g Masło

  • 1 Cebula

  • 2 Czosnek

  • 200 g Pasternak

  • 100 g Marchew

  • 1 łodyga Seler

  • 2 łyżka Ocet jabłkowy

  • 6 cl Śmietanka 30%

  • 2 łyżka Świeża pietruszka

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W rondlu z zimną wodą ugotuj jajka przez 10 minut od momentu zagotowania. Obierz jajka i odstaw.

  • 4 Jajko

Etap 2 /8

W dużym rondlu doprowadź kiełbasę, ziemniaki, bulion, liść laurowy, sól i pieprz do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, odkryte, przez 15 minut.

  • 250g Ziemniaki
  • 60cl Bulion drobiowy
  • 1 Kiełbasa
  • 4 Liść laurowy
  • 1łyżeczka Pieprz
  • 1łyżeczka Sól

Etap 3 /8

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Sygnał całkowicie się zaczerwieni, zanim dodasz masło, cebulę i czosnek. Smaż cebulę i czosnek, mieszając od czasu do czasu, przez 3 do 5 minut, aż staną się przezroczyste.

  • 30g Masło
  • 1 Cebula
  • 2 Czosnek

Etap 4 /8

Dodaj pasternak, marchew i seler. Wymieszaj, następnie przykryj i gotuj przez 5 minut, raz lub dwa razy mieszając.

Etap 5 /8

Usuń kiełbasę i liść laurowy z bulionu i zalej warzywa oraz ocet. Przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 15 minut. Sprawdź, czy warzywa są miękkie.

  • 2łyżka Ocet jabłkowy

Etap 6 /8

Zdejmij rondel z ognia.

Etap 7 /8

Dodaj śmietanę, a przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj gorącą zupę na gładką masę.

  • 6cl Śmietanka 30%

Etap 8 /8

Dodaj kiełbasę, a twardo ugotowane jajka pokrój na plasterki lub ćwiartki i umieść w miseczkach. Nałóż zupę na wierzch. Posyp posiekaną świeżą pietruszką.

  • 2łyżka Świeża pietruszka