Barszcz biały
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Jajko
250 g Ziemniaki
60 cl Bulion drobiowy
1 Kiełbasa
4 Liść laurowy
1 łyżeczka Pieprz
1 łyżeczka Sól
30 g Masło
1 Cebula
2 Czosnek
200 g Pasternak
100 g Marchew
1 łodyga Seler
2 łyżka Ocet jabłkowy
6 cl Śmietanka 30%
2 łyżka Świeża pietruszka
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W rondlu z zimną wodą ugotuj jajka przez 10 minut od momentu zagotowania. Obierz jajka i odstaw.
Etap 2 /8
W dużym rondlu doprowadź kiełbasę, ziemniaki, bulion, liść laurowy, sól i pieprz do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, odkryte, przez 15 minut.
Etap 3 /8
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż Thermo-Sygnał całkowicie się zaczerwieni, zanim dodasz masło, cebulę i czosnek. Smaż cebulę i czosnek, mieszając od czasu do czasu, przez 3 do 5 minut, aż staną się przezroczyste.
Etap 4 /8
Dodaj pasternak, marchew i seler. Wymieszaj, następnie przykryj i gotuj przez 5 minut, raz lub dwa razy mieszając.
Etap 5 /8
Usuń kiełbasę i liść laurowy z bulionu i zalej warzywa oraz ocet. Przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 15 minut. Sprawdź, czy warzywa są miękkie.
Etap 6 /8
Zdejmij rondel z ognia.
Etap 7 /8
Dodaj śmietanę, a przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj gorącą zupę na gładką masę.
Etap 8 /8
Dodaj kiełbasę, a twardo ugotowane jajka pokrój na plasterki lub ćwiartki i umieść w miseczkach. Nałóż zupę na wierzch. Posyp posiekaną świeżą pietruszką.